Evaluacija Istarske kulturne strategije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Treci po redu Sabor kulture u Istri održat ce se 8. travnja u Puli u hotelu Histria. Prije dvije godine Skupština Istarske županije donijela je Istarsku kulturnu strategiju, u kojoj se po osnovnim podrucjima navodi sve najbitnije što bi trebalo provesti u predstojecem petogodišnjem razdoblju.

Tada je 150 kulturnjaka sudjelovalo u izradi tog dokumenta, a nakon dvije godine važno je vidjeti što je od toga ucinjeno i što bi sljedece trebalo uciniti. Tijekom 3. sabora kulture u Istri trebali bi se iznjedriti stavovi o tome koji su sljedeci elementi IKS-a prioritetni.

Zato nam je važno da se od petstotinjak kulturnih djelatnika koje smo pozvali pojavi što više njih i iznese svoje stavove i mišljenja, rekao je Vladimir Torbica, procelnik za kulturu Istarske županije, na konferenciji za novinare u cetvrtak, sazvanoj u povodu 3. sabora kulture u Istri i održanoj u Istarskom narodnom kazalištu.

Prisutnima se obratio i Davor Miškovic, koordinator i realizator IKS-a, koji je napomenuo da je upravo sada, dvije godine od donošenja, vrijeme za refleksiju i strukturiranje mišljenja o onome što je dosad napravljeno.

- Clanovima radnih timova koji su sudjelovali u stvaranju IKS-a poslali smo evaluacijski listic, podijeljen u nekoliko dijelova. U prvom nas je dijelu zanimalo što se nakon pocetka primjene IKS-a promijenilo u kulturi regije. Moram priznati da u tom segmentu prevladavaju pesimisticna mišljenja, no uvjetuje ih krizno ekonomsko stanje.

U drugom dijelu upitnika htjeli smo doznati postoji li dobra volja i namjera medu akterima u kulturi za realizacijom IKS-a, a zakljucak je da su realizirani oni segmenti koji ne zahtijevaju nova financijska sredstva. Treci dio upitnika ticao se profesije ispitanika i njihovog mišljenja kakvi su pomaci u njihovim djelatnostima ostvareni implementacijom IKS-a. Tu mišljenja variraju i zato je važno da svi dodu na 3. sabor kulture u Istri i ta mišljenja iskomuniciraju, rekao je Miškovic.

Dodaje da zaokreta od glavnog plana IKS-a nije bilo te da je sada potrebno iskristalizirati kako ga ostvariti. Miškovic se ujedno i nada da ce tijekom Sabora kulture doci do plodonosne diskusije, koja ce biti prakticna i orijentirana prema provedbi i metodama kojima se mogu ostvariti glavni ciljevi IKS-a.

Vedran Kos, clan tima za muzeologiju IKS-a, govorio je o provedbi jedne od tocki IKS-a - umrežavanju muzejskih institucija Istre.

- Suradnja medu muzejima i prije donošenja IKS-a bila je na dobroj razini, tako da smo samo nastavili raditi ne bismo li tu suradnju doveli na višu razinu. Nakon donošenja IKS-a organizirani su sastanci ravnatelja istarskih muzeja, na kojima su iznesene ideje kako se zajednicki predstaviti publici i potpisano je pismo sporazuma Koordinacije istarskih muzeja.

Organiziran je i tjedan istarskih muzeja, sacinjen od izložbi, koncerata i radionica, koji su odlicno prihvatili i publika i mediji. Ono na cemu sada radimo jest realizacija kataloga muzeja Istarske županije u kojem bi se nalazili osnovni podaci svih muzejskih institucija u regiji, a to bi trebalo biti zgotovljeno vec ove godine. Glavni cilj istarskih muzeja jest organiziranje jedne periodicke zajednicke izložbe, koja bi se trebala održavati svake dvije godine.

Prvu izložbu, posvecenu prehrani, organizirat cemo 2012., a bit ce sastavljena od jedne centralne i više popratnih izložbi. Što se samog umrežavanja tice, ocjenjujem ga pozitivno jer sada djelatnici muzejskih ustanova u Istri kontaktiraju gotovo na tjednoj razini. Naš primjer umrežavanja mogao bi biti dobar putokaz za druge ustanove u kulturi u Istri, zakljucio je Kos.

Torbica je konferenciju za novinare priveo kraju još jednim primjerom zajednickog djelovanja istarskih kulturnjaka, a to je 150. obljetnica Istarskog sabora, u cijoj provedbi sudjeluje više od 20 ustanova.

- Umrežavanje je ono dobro što smo dosad ucinili. Zbog financijske situacije nismo uspjeli realizirati kapitalne projekte, kao što su središnji knjižnicni depo, muzejski depo i novu zgradu Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Ubuduce cemo još više suradivati s izvaninstitucionalnom kulturom, rekao je Torbica.


Podijeli: Facebook Twiter