"Eva" Eugena Varzica u stalnom postavu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slika "Eva" poreckog likovnog umjetnika Eugena Varzica krajem mjeseca bit ce svecano predstavljena u novootvorenom Muzeju fantasticne umjetnosti (PhantastenMuseum) u Becu. Prvi je to muzej takve vrste u svijetu, a prije desetak dana otvoren je u palaci Palffy na Jozefsplatzu u Becu, u istoj zgradi u kojoj je prvi put predstavljen Mozartov "Figarov pir".

Osim radova velikog austrijskog umjetnika i jednog od utemeljitelja becke škole fantasticnog realizma Ernsta Fuchsa te brojnih svjetskih fantasticara, u stalnom postavu muzeja nalazit ce se i "Eva" Eugena Varzica iz ciklusa "Enfer et Paradis" iz 2008. godine. Postavljanje i predstavljanje slike održat ce se 27. veljace.

Novi Muzej fantasticne umjetnosti trebao bi privuci još više ljubitelja likovnih umjetnosti koji vole svijet Fuchsa, Hundertwassera, Hausnera, Huttera, Lehmdena i Janschke. Muzej ima 150 izložaka ukupno 120 umjetnika, a vecina djela je iz 20. stoljeca.

Gerhard Habarta, idejni tvorac muzeja i autor knjige "Lexikon der phantastischen Künstler" (Leksikona fantasticnih umjetnika) u svoje prvo izdanje iz 2008. godine uvrstio je umjetnike iz Hrvatske, medu kojima su Ivan Generalic, Josip Generalic, Ivan Rabuzin, Juraj Karakaš, Dina Lenkovic i Eugen Varzic.

Eugen Varzic diplomirao je na slikarskom odjelu Filozofskog fakulteta u Rijeci 1999. godine. Izlagao je na više desetaka samostalnih izložbi te na više od stotinu skupnih u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad više puta je nagradivan. Vodio je više umjetnickih projekata (Street art Porec 2001., 2002., Ex tempore Nova Vas 2009., 2010.) te je suradivao na više medunarodnih likovnih projekata (Cromatismo Ermetico, Plenair Snina, Slovenia open to Art, Il gusto nel colore, Ars sacra).

Njegovi likovni radovi nalaze se u mnogim javnim i privatnim zbirkama širom Hrvatske i svijeta, kao i u sakralnim. Duži niz godina sudjeluje u humanitarnim aukcijama slika, povremeno se bavi dizajnom i kratkim filmom. Izraduje stropne slike, oltarne pale i cikluse slika za više crkvi na podrucju porecke i pulske biskupije. Clan je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Kao slobodni umjetnik živi i stvara u Kufcima.


Podijeli: Facebook Twiter