Eurozona napokon odobrila tranšu Grčkoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Željno iščekivana tranša pomoći Grčkoj biti će isplaćena već idućeg tjedna, najavio je u četvrtrak čelnik skupine ministara financija eurozone Jean-Claude Juncker.

Ministri su postigli dogovor o isplati 34,3 milijarde eura pomoći Grčkoj koji su trebali biti isplaćeni još u srpnju ali su blokirani jer su u Bruxellesu bili zabrinuti zbog kašnjenja ekonomskih reformi u toj zaduženoj zemlji.

Povjerenik EU-a za ekonomsku politiku Olli Rehn kazao je na konferenciji za novinstvo da su u EU "svjesni teške situacije u kojoj se nalazi grčki narod". Nema jednostavnih rješenja a reforme su teške, naglasio je.

"Sada je ključno da se očuva tempo reformi. Puno je toga već napravljeno ali puno toga još i treba napraviti", zaključio je povjerenik EU-a.

MMF i eurozona dogovorili su da će pomoć od 43,7 milijardi eura biti isplaćena Grčkoj u četiri tranše kako bi zemlja izbjegla stečaj. Uvjet je bio otkup duga.

Od toga su 34 milijarde eura hitno potrebne za dokapitalizaciju grčkih banaka koje su sudjelovale u proljetnom otkupu.

Njemačka i Francuska signalizirale su u srijedu da je Grčka najnovijim otkupom položila ključni ispit i kvalificirala se za isplatu pomoći. Njezin je rezultat ocijenjen "zadovoljavajućim" iako će stajati više no što očekivalo. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter