Eurozona mora povecati krizni fond

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zemlje eurozone moraju uložiti više novca u krizni fond kako bi se stvorili uvjeti da im zemlje skupine G20 priskoce u pomoc, porucili su ministri financija 20 najvecih razvijenih i gospodarstava u razvoju na sastanku u Mexicu. Ministri su kazali da je taj potez "kljucan" za njihovu odluku da osiguraju više sredstava za Medunarodni monetarni fond (MMF) kako bi mogao pomoci zaduženoj regiji.

Ovog su mjeseca celnici eurozone osnovali stalni krizni fond vrijedan 500 milijardi eura. Strahuje se da njegovi kapaciteti nece biti dovoljni da se pomogne jako zaduženim državama. "Eurozona mora prvo posegnuti u džep a to, iskreno receno, nije ucinila", rekao je britanski ministar financija George Osborne. "Dok to ne ucini, ne dolazi u obzir da Velika Britanija a vjerojatno ni drugi izdvoje dodatni novac za MMF".

Svako povecanje zajmodavnih kapaciteta kriznog fonda eurozone vjerojatno ce dodatno pojacati pritisak na vodeca gospodarstva eurozone, pogotovo Njemacku. Najvece gospodarstvo eurozone dosad se opiralo pozivima da poveca kapacitete kriznog fonda, šaljuci podijeljene signale o mogucoj promjeni stajališta.

Uoci sastanka skupine G20 njemacki ministar financija Wolfgang Schäuble napisao je u clanku objavljenom u meksickim novinama El Universal da je protiv takvog poteza. "Trebamo li dodatno povecati krizni fond? Odgovor je glasno ne", napisao je. "Time ne samo da se ne bi riješili problemi dugova i konkurentnosti koji su doveli pogodene zemlje u trenutno stanje, vec bi se takoder poništio poticaj vladama da provode konsolidaciju i reforme".

Nakon sastanka Schäuble je ipak rekao da ce celnici eurozone razmotriti to pitanje i donijeti odluku vec sljedeci mjesec.

U meduvremenu je povjerenik Europske unije za gospodarsku i monetarnu politiku Olli Rehn pozvao celnike regije da riješe to pitanje što je prije moguce. "Jedna je od kljucnih lekcija ove krize da što dulje cekamo, to višu cijenu placamo", rekao je. Ministri financija G20 upozorili su takoder da su rizici za globalni gospodarski rast i dalje vrlo izraženi.

"Medunarodno gospodarsko okruženje i dalje karakterizira neujednacena izvedba, sa slabim rastom u razvijenim gospodarstvima i jacim ali usporenim rastom na tržištima u nastajanju", naveli su ministri u zajednickom priopcenju objavljenom nakon sastanka.


Podijeli: Facebook Twiter