Eurozastupnik Marino Baldini otvara ured u Puli

Marino Baldini će ured u najvećem istarskom gradu otvoriti do kraja mjeseca (B. KOVAČEV/CROPIX)
Marino Baldini će ured u najvećem istarskom gradu otvoriti do kraja mjeseca (B. KOVAČEV/CROPIX)

SDP-ovac Marino Baldini, zastupnik u Europskom parlamentu, otvorit će do kraja rujna svoj ured u Puli. To će biti treći ured koji netko od hrvatskih zastupnika u Europarlamentu otvara u zemlji te drugi izvan Zagreba.

"Ured u Puli biti će otvoren čim se ishode sve administrativne dozvole relevantnih tijela, što se očekuje do kraja tekućeg mjeseca", rekla nam je Baldinijeva asistentica Nina Rapo.

Zastupnik Baldini, inače, ima dvije parlamentarne asistentice u Strasbourgu i Bruxellesu.

Prije nekoliko tjedana urede u kojima će raditi dok nisu na sjednicama u Strasbourgu i Bruxellesu, odnosno gdje će se susretati s građanima i biračima, otvorili su SDP-ovka Biljana Borzan te laburist Nikola Vuljanić. Borzan je ured otvorila u Osijeku, a Vuljanić u Zagrebu. Preostalih devet eurozastupnika iz SDP-a i HDZ-a nisu još precizirali kada će, i hoće li uopće, otvarati svoje urede.

Po medijskim najavama, ured bi u Zagrebu mogao otvoriti jedino SDP-ovac Tonino Picula. U HDZ-u kaže da će njihovi zastupnici građane primati u stranačkim prostorijama. Eurozastupnici imaju radna mjesta u Strasbourgu (gdje rade prvi tjedan u mjesecu), u Bruxellesu te u svojim zemljama. Troškove asistenata u Europskom parlamentu te lokalnih asistenata, u iznosu od 21 tisuću eura mjesečno, podmiruju se iz "europskog" proračuna.

Položaj "lokalnih asistenata" eurozastupnika regulira se nacionalnim zakonodavstvom. "Sjedište lokalnog asistenta nalazi se u jednoj od država članica EU-a. Njegov je ugovor o radu uređen u skladu s privatnim pravom i podliježe nacionalnom pravu, a sklapa ga sa zastupnikom", piše u pravilniku o radu Europskog parlamenta.

SDP-ovka Borzan je za voditelja ureda postavila novinara Svetozara Sarkanjca, a Vuljanić je u uredu u zagrebačkoj Ilici zaposlio dvije asistentice, politologinju i ekonomisticu. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter