Eurozastupnici zabrinuti zbog referenduma o ćirilici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skupina zastupnika u Europskome parlamentu uputila je u petak Hrvatskoj otvoreno pismo u vezi s najavom referenduma o uporabi manjinskog jezika i pisma koji će, smatraju, biti kršenje prava nacionalnih manjina.

Zajedno s njima, otvoreno je pismo poslala i ELEN, nevladina organizacija koja se zalaže za ravnopravnost jezika.

Ukupno 73 zastupnika, uglavnom socijaldemokrata, liberala i zelenih, ali i četvero članova konzervativne Europske pučke stranke potpisalo je otvoreno pismo kojim "izražavaju zabrinutost zbog statusa nacionalnih manjina u Hrvatskoj i zbog mogućnosti da im se referendumom umanje ustavna prava".

Skupina okupljena oko stožera za obranu Vukovara prikupila je više od 600 tisuća potpisa za organiziranje tzv. referenduma o ćirilici po kojem bi nacionalne manjine pravo na upotrebu svoga jezika dobile tek kad u nekoj sredini čine polovinu stanovništva. Po sadašnjem hrvatskim propisima za to je potrebno 33 posto, navode u pismu europski parlamentarci.

"Društva se cijene po tome kako se ponašaju prema malima i slabima, a Hrvatska je sve dosad bila dobar primjer zemlje koja štiti manjine. Dijelom je zbog toga i postala 28. članica Europske unije", kaže se u pismu europarlamentaraca, a potpisali su ga, među ostalima i njemački zastupnici EPP-a Bernd Posselt i Martin Kastler te Mađarica Kinga Gal i Rumunj Csaba Sogor iz iste pučanske grupacije.

Namjeru inicijatora referenduma da manjine imaju pravo na svoj jezik i pismo samo u gradovima i općinama gdje bi činili većinu potpisnici pisma nazivaju "apsurdnom i iznad svega opasnom za Hrvatsku i EU".

"Kao izabrani predstavnici europskih građana, želimo dati snažnu izjavu hrvatskoj javnosti, organizatorima i pristašama ove nepravedne i opasne inicijative", ističe se u pismu.

Većina potpisnika otvorenog pisma članovi su socijaldemokratske grupacije (51), a potpisalo se i petero članova liberalne grupacije ALDA, osmero iz grupacije lijevih (europska ujedinjena ljevica i nordijska zelena ljevica, GUE/NGL), četvero iz stranaka grupacije Greens/EFA (eursopka zelena stranka i europski slobodni savez) i jedan zastupnik zelenih. U Europskome parlamentu ima 766 zastupnika.

I članovi europske mreže za jednakost jezika ELEN poslali su Hrvatskoj otvoreno pismo istog sadržaja.

"U europskim je relacijama i prag od 33 posto za pružanje dvojezičnosti već visok", kaže se u pismu. "U Finskoj je, na primjer, dvojezičnost omogućena kad švedska manjina dosegne osam posto stanovništva u općini", dodaje se.

"Umijeće zajedničkog života gradi se godinama, a korisno je i obogaćuje cijelu zajednicu. No, lako ga je potkopati mjerama podjele poput ovoga referenduma", kaže ELEN i dodaje da bi Hrvatska organiziranjem referenduma kršila međunarodne povelje o zaštiti nacionalnih manjina i njihovih jezika te odredbe o zabrani diskriminacije i povelje o temeljnim pravima i zemlja "bi se našla u neodrživu položaju i u sukobu s vlastitim ustavnim zakonom". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter