Eurozastupnici za ukidanje roaminga u prosincu 2015.

Ilustracija (S. DRECHSLER/Novi list)
Ilustracija (S. DRECHSLER/Novi list)

Naplata troškova roaminga na pozive unutar zemalja članica Europske unije treba biti ukinuta od 15. prosinca 2015. godine, zaključili su zastupnici Europskog parlamenta, prihvativši jučer na Odboru za industriju, istraživanje i energiju prijedlog uredbe Europske komisije o europskom telekomunikacijskom tržištu.

 
"Ovim glasovanjem odbora, Europski parlament napravio je velik korak ka konsolidaciji jedinstvenog telekom tržišta", istaknula je zastupnica Pilar del Castillo Vera, a glasovanje je pozdravila i europska povjerenica zadužena za digitalno tržište Neelie Kroes, koja se vrlo srčano zalaže za što skorije ukidanje roaminga u "europskom" inozemstvu.

Prema priopćenju parlamenta, velika većina članova odbora podržala je da se od sredine prosinca sljedeće godine zabrani naplata roaminga pri pozivima iz jedne u drugu članicu EU-a, ali smatraju da Komisija treba propisati iznimne slučajeve u kojima bi takvi troškovi bili dozvoljeni kako bi se zaštitilo telekom kompanije od "zloporaba maloprodajnih roaming usluga".

No, i u tim iznimnim slučajevima cijene ne bi smjele biti više od limita koji su trenutno propisani, a prema kojima od 1. srpnja ove godine dodatno pojeftinjuju usluge u roamingu.

O prijedlogu uredbe Europski će parlament glasovati na plenarnoj sjednici početkom travnja. No, konačni dogovor s ministrima zemalja članica zaduženima za telekomunikacije očekuje se u sljedećem sazivu parlamenta. Zemlje članice, među njima i Hrvatska, ranije su, podsjetimo, iznijele određene primjedbe na prijedlog uredbe. (I. FRLAN/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter