Eurosuper 95 od ponoci 10,02 kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ina ce od ponoci, kako se neslužbeno doznaje, povecati cijene motornih benzina za 10, odnosno 11 lipa po litri, pa ce obje vrste Ininog eurosupera BS 95 biti iznad 10 kuna po litri, a povecat ce i cijene plavog dizela i lož ulja, dok ce pojeftiniti Inin eurodizel BS i obicni dizel. 

Prema neslužbenim informacijama, Ina ce od 3. svibnja, prodavati eurosuper BS 95 po cijeni od 10,02 kune po litri (do sada 9,92 kune), a eurosuper BS 95 class po 10,07 kuna (do sada 9,97 kuna). Nova cijena Ininog eurosupera BS 98 bit ce 10,39 kuna (do sada 10,28 kuna). 

Od ponoci ce na Ininim benzinskim postajama za 11 lipa pojeftiniti dvije vrste Ininog eurodizela. Eurodizel BS prodavat ce se po cijeni od 9,30 kuna po litri (do sada 9,41 kunu), a eurodizel BS class po 9,35 kuna (do sada 9,46 kuna). Za devet lipa po litri pojeftinit ce obicni Inin dizel i nova mu je cijena 8,98 kuna (do sada 9,07 kuna). Poskupjet ce pak plavi dizel, i to za 16 lipa po litri, s dosadašnjih 5,59 kuna na 5,75 kuna.  Loživo ulje ekstra lako poskupit ce za 18 lipa po litri, s dosadašnjih 6,28 kuna na 6,46 kuna. 

Kako Ina na svojim postajama ima dvije vrste eurosupera BS 95 i eurodizela BS, uobicajeno ima najvišu dopuštenu maloprodajnu cijenu za svoj eurosuper BS 95 class i eurodizel BS class, dok je cijena eurosupera BS 95 i eurodizela BS za pet lipa niža od classa, a takva je razlika u cijeni zadržana i u najnovijem poskupljenju. 

Inine promjene cijena u skladu su s kretanjima cijena derivata koje je u ponedjeljak poslijepodne, temeljem novog Pravilnika o utvrdivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, objavilo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva. Ministarstvo gospodarstva je utvrdilo i objavilo najviše razine maloprodajnih cijena derivata u razdoblju od 3. do 16. svibnja, a, prema novom Pravilniku, tijekom tog razdoblja naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti više od onih koje je utvrdilo Ministarstvo.

Izuzetak su postaje na autocestama i postaje na morskoj obali koje mogu direktno opskrbljivati plovila gorivima, a na kojima Pravilnik dozvoljava slobodno formiranje cijena za sve derivate osim za plavi dizel. Ina u protekla dva tjedna, prema cijenama koje je imala na svojim internet stranicama, nije koristila mogucnost promjene cijena tijekom tog razdoblja, a nije koristila ni mogucnost slobodnog formiranja cijena na autocestama i morskoj obali s direktnom opskrbom plovila gorivima.

Što se tice mogucnosti slobodnog formiranja maloprodajnih cijena na odredenim lokacijama (autoceste, postaje na morskoj obali koje imaju mogucnost direktne opskrbe plovila gorivom) koje su izuzete od spomenutog dozvoljenog raspona odredenog novim Pravilnikom, kompanija takvu mogucnost još nije primjenjivala, a sama primjena spada u domenu poslovne odluke kompanije, ponovili su i danas poslijepodne iz Ine. 

U priopcenju su takoder naveli da su u protekla dva tjedna kotacije na mediteranskom tržištu za benzin u porastu, a za eurodizel u padu, te da je tecaj dolara u odnosu na kunu takoder u laganom padu u odnosu na prethodno obracunsko razdoblje.


Podijeli: Facebook Twiter