Eurosuper 95 na većini benzinskih iznad 11 kuna

Ilustracija (Arhiva NL)
Ilustracija (Arhiva NL)

Naftne su kompanije početkom ovog tjedna povećale cijene naftnih derivata u prosjeku za 19, odnosno 20 lipa po litri, pa je od danas cijena najprodavanijeg motornog benzina eurosupera 95 iznad 11 kuna i na benzinskim se postajama eurosuper 95 najčešće prodaje po cijeni od 11,14 kuna po litri.

Po dostupnim informacijama s nekoliko benzinskih postaja različitih naftnih kompanija, cijene eurosupera 95 od danas su 19 lipa veće, dok su cijene eurodizela porasle za 20 lipa, a toliko je otprilike i poskupljenje eurosupera 98 ili 100, kao i lož-ulja i plavog dizela.

- Nakon prošlotjednog poskupljenja, ovo je najveće povećanje cijena od liberalizacije tržišta naftnih derivata sredinom veljače ove godine, zamjećuje portal cijenegoriva.info.

Podaci tog portala, a i obilazak nekoliko benzinskih postaja u Zagrebu, pokazuju da se eurosuper 95 od danas najčešće prodaje po cijenama u rasponu od 11,14 kuna do 11,24 kune po litri, dok se cijene eurodizela trenutno kreću u rasponu od 10,32 do 10,42 kune po litri.

Naime, neke naftne kompanije na svojim benzinskim postajama mogu imati i više vrsta jednog derivata (npr. Ina na svojim postajama ima dvije vrste eurosupera 95 ili eurodizela, jedne bez oznake class, a druge s oznakom class, ili primjerice Crodux koji eurosuper ili eurodizel ima obični i onaj s oznakom premium), a imaju i različite cijene za pojedine derivate ovisno o lokaciji same postaje.

Za prosječnih 20 lipa porasle su od danas i cijene lož-ulja i plavog dizela i najčešća je cijena lož-ulja 6,68 kuna, a plavog dizela 6,58 kuna.

- Ovotjedno povećanje cijena maloprodajnih naftnih derivata uzrokovano je porastom kotacija benzina na mediteranskom tržištu do 3,43 posto, dizela do 3,62 posto, kao i ulja za loženje (LUEL) do 3,62 posto te deprecijacijom kune u odnosu na dolar od 0,10 posto, odgovorili su iz Ine na upit Hine o razlozima povećanja cijena.

Portal cijenegoriva.info zamjećuje da je najnovije povećanje cijena goriva približilo te cijene povijesnom maksimumu, jer je litra eurosupera 95 bila najskuplja sredinom travnja 2012. kada je iznosila 11,32 kune, a najveća je cijena eurodizela bila sredinom rujna 2012. kada je iznosila 10,38 kuna.

U to vrijeme pak cijene naftnih derivata bile su regulirane Pravilnikom o najvišoj maloprodajnoj cijeni naftnih derivata, prema kojemu je Ministarstvo gospodarstva svaka dva tjedna utvrđivalo najviše cijene derivata, pri čemu je korekcija najviše ovisila o kretanju cijena derivata na mediteranskom tržištu i kretanju tečaja američkog dolara.

Od veljače ove godine pak cijene derivata formiraju se slobodno, na tržišnim principima, jer je 20. veljače na snagu stupio novi Zakon o tržištu naftne i naftnih derivata kojim je ukinut spomenuti pravilnik i omogućeno je slobodno formiranje cijena.

Novi zakon Vladi omogućuje da u cilju zaštite potrošača, regulacije tržišta ili drugih opravdanih razloga, uredbom propiše najvišu razinu maloprodajnih cijena za pojedine naftne derivate, za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana, a ta se odredba može primjenjivati samo u slučajevima izvanrednog i velikog poremećaja opskrbe tržišta nafte i naftnih derivata.

- Nakon liberalizacije cijena više nema formule za izračun cijena, nego trgovci sami slobodno formiraju maloprodajne cijene derivata. Ministarstvo prati cijene na tržištu i konstatirali smo da nakon liberalizacije cijena nije došlo do značajnijih promjena te da se one i dalje formiraju u skladu s kretanjem cijena u širem okruženju, odgovorili su iz resornog Ministarstva gospodarstva na Hinin upit o najnovijem rastu cijena derivata.

Od početka liberalizacije cijena do sada veći je rast bio zabilježen i u drugoj polovici travnja, na što je utjecalo povećanje trošarina.

Naime, 18. travnja na snagu je stupila Vladina uredba kojom su trošarine na naftne derivate povećane za 20 lipa po litri, a naftne su kompanije tada reagirale povećanjem cijena od 20 do najčešćih 25 lipa po litri.

Usporedba cijena od sredine veljače ove godine, odnosno zadnjih cijena koje je temeljem nekadašnjeg pravilnika utvrdilo Ministarstvo, i najnovijih cijena pokazuje da su cijene eurosupera 95 sada u prosjeku viša za 8,3 posto, a eurodizela za 6,5 posto u odnosu na sredinu veljače.

Tako je primjerice za napuniti spremnik od 50 litara eurosupera 95 sredinom veljače, kada je cijena tog benzina bila 10,29 kuna po litri, trebalo 514,5 kuna, a sada uz cijenu od 11,14 kuna za to treba platiti 557 kuna, ili 42,5 kuna više.

Za punjenje pak spremnika od 50 litara eurodizelom sada treba platiti 31,5 kuna više - sredinom veljače punjenje takvog spremnika koštalo je 484,5 kuna, a sada 516 kuna, jer je cijena s maksimalno dozvoljenih 9,69 kuna po litri u veljači sada porasla na minimalno 10,32 kune. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter