Eurostat: Hrvatska iznad prosjeka Europske unije

Hrvatski turizam je u znaku stranih gostiju (Arhiva)
Hrvatski turizam je u znaku stranih gostiju (Arhiva)

Europski ured za statistiku (Eurostat) nedavno je objavio izvješće o kretanjima turističkog prometa u Europi za period od siječnja do listopada prošle godine, po kojemu u pogledu stope rasta ukupnog turističkog prometa, mjereno noćenjima, Hrvatska zauzima šesto mjesto u konkurenciji EU 28, s 2,46 puta boljim rezultatom od prosjeka EU 28.

Kako priopćuju iz Hrvatske turističke zajednice, prema stopama rasta ispred Hrvatske su zemlje koje nisu iz mediteranskog kruga (Island, Rumunjska, Slovačka, Srbija, Češka), dok je Hrvatskoj od zemalja Mediterana najbliža Slovenija na osmom mjestu, a potom Španjolska na 12. mjestu. Inače ovi se podaci temelje na samo na prometu ostvarenom u komercijalnim smještajnim kapacitetima.

Rekordni potencijal

- Iako je 2015. godina iza nas, a pripreme za ovu sezonu su u punom jeku, ovo je razdoblje kada putem različitih analiza možemo promatrati uspješnost prošle turističke sezone. Tako nas posebice vesele ovi pokazatelji koji ukazuju na velik potencijal hrvatskog turizma. Naime, uz daljnja ulaganja u nove kapacitete i sadržaje, te uz daljnje provođenje aktivnosti koje za cilj imaju produljenje sezone, hrvatski turistički sektor može ostvarivati još bolje rezultate.

Hrvatska je još uvijek relativno nova i neotkrivena destinacija, posebice na dalekim tržištima, i kao takvi smo vrlo zanimljivi, izjavio je direktor HTZ-a Ratomir Ivičić, dodavši kako je turizam nedvojbeno važan sektor za hrvatsko gospodarstvo.

U kategoriji TOP 12 destinacija Europe, prema ukupnom turističkom prometu, iskazanom apsolutnim brojkama, Hrvatska se nalazi na devetom mjestu, a od zemalja Mediterana ispred Hrvatske su Francuska, Španjolska, Italija i Grčka. Inače, sagleda li se ukupni promet stranih gostiju (apsolutne brojke noćenja), najbolja je Španjolska, dok je Hrvatska na osmom mjestu s relativno malim zaostatkom za turističkim velesilama, poput Njemačke i Austrije. Francuska, koja je po ukupnom prometu na prvom mjestu, prema prometu stranaca zauzima tek treće mjesto.

Važni i domaći gosti

Kod većine turističkih velesila velik udio u turističkom prometu imaju domaći gosti, pa tako u Francuskoj 67 posto prometa čine domaći gosti, u Italiji 50 posto, dok u Njemačkoj čak 79 posto prometa čine domaći gosti. Za razliku od navedenih zemalja koje se znatno više oslanjaju na domaći promet, hrvatski turistički promet ima značajniji udio u stranim gostima (93 posto prometa čine strani gosti), a u tom nam je trendu najbliža Grčka, s 80 posto prometa kojeg čine strani gosti.

- Posebno je zanimljiv podatak novo ostvarenih noćenja u ovoj godini (u odnosu na prethodnu), gdje je Hrvatska na visokom petom mjestu, ali je ovdje osobito zanimljiva činjenica da smo u pogledu novo ostvarenih stranih noćenja u samom europskom vrhu, na drugom mjestu, stoji u priopćenju.

Iako najviše novih noćenja ove godine ima Španjolska, s 15,8 milijuna novih noćenja, njih čak 8,5 milijuna otpada na domaća noćenja, a 7,2 milijuna na strance. S druge strane, Hrvatska ima 4,6 milijuna novih stranih noćenja; Njemačka 3,7; Francuska 3,6, a Italija 2,9 milijuna. Grčka je ove godine zabilježila zapravo samo 1,1 milijun novih stranih noćenja. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter