Euroskupina pozdravlja grčki napredak, traži dodatne napore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministri financija eurozone pozvali su u ponedjeljak Grčku da učini dodatne napore kako bi se postigao dogovor o još otvorenim pitanjima što bi omogućilo nastavak financijske pomoći.

"Pozdravljamo napredak koji je dosad postignut (u pregovorima Grčke s međunarodnim vjerovnicima). Istodobno, priznajemo da je potrebno još vremena i napora kako bi se premostile razlike u preostalim pitanjima. Stoga pozdravljamo namjeru grčkih vlasti da ubrzaju suradnju s institucijama, s ciljem uspješnog zaključenja sporazuma na vrijeme", kaže se u izjavi koju su prihvatili ministri financija zemalja članica eurozone. Grčka je u ponedjeljak započela postupak isplate rate kredita Međunarodnom monetarnom fondu u iznosu od 750 milijuna eura, a isplata bi trebala biti obavljena u utorak.

Međutim, grčki ministar financija Janis Varufakis je upozorio da bi se njegova zemlja mogla naći bez likvidnih sredstava za dva tjedna, u vrijeme dok pregovora s vjerovnicima oko uvjeta koje mora ispuniti da bi dobila novu tranšu pomoći od 7,2 miljarde eura. Povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierrre Moscovici izjavio je da se dogovor mora postići do kraja lipnja, prije novog sastanka euroskupine.

Šef euroskupine Jeroen Dijsselbloem je rekao da se ministri financija eurozone mogu sastati u bilo kojem trenutku, čim međunarodni vjerovnici odobre reforme koje Grčka mora provesti. Grčka je nedavno promijenila pregovaračku ekipu, što je protumačeno kao marginaliziranje ministra financija Varufakisa, a u eurozoni ističu da su od tada pregovori efikasniji i konstruktivniji. Do sada je postignut napredak u približavanju stajališta oko reforme sustava PDV-a i stvaranja neovisna vladine agencije za prikupljanje poreza, ali je ostalo još dosta za usuglašavanje, u prvom redu oko reformi mirovinskog sustava te tržišta rada. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter