Euroskepticizam medu Istranima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanovnici Istre, Primorja i sjeverne Hrvatske najskepticniji su prema ulasku Hrvatske u Europsku uniju. U Sjevernoj Hrvatskoj euroskeptika je 47 posto, a u Istri i Primorju 44 posto, prema istraživanju agencije Ipsos Puls. 

Hrvatska je sve bliže završetku pristupnih pregovora, što znaci i referendumu na kojem ce gradani odluciti žele li da zemlja postane 28. clanica Unije.

Stanovnici Like i Banije pokazali su se najsklonijima uclanjivanju u Uniju (47 posto glasalo bi «za»). Slijede ih stanovnici Zagreba i okolice (45 posto). U te dvije regije eurooptimista je približno jednako koliko je u Istri, Primorju i sjevernoj Hrvatskoj euroskeptika. Ipak, i u tim regijama ima dosta pobornika ulaska Hrvatske u EU: na podrucju Istre i Primorja 42 posto, a na sjeveru zemlje 39 posto. Kao prednost clanstva gradani na prvom mjestu navode više radnih mjesta, a kao najveci nedostatak pad životnog standarda.

- Zbog razlika medu pojedinim regijama, informativna kampanja uoci referenduma bit ce geografski i tematski prilagodena, kaže državni tajnik za europske integracije u MVPEI-ju Andrej Plenkovic koji smatra da javnosti treba objasniti što EU predstavlja.

No, Plenkovica veseli što istraživanje pokazuje da bi ipak velik broj ljudi izašao na referendum te da je potpora medu onima koji bi izašli stabilizirana iznad 50 posto.


Podijeli: Facebook Twiter