Euroregija bez Slovenije i Hrvatske!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon toliko godina cekanja, nakon toliko održanih susreta i sastanaka, nakon što su godinama Istrani živjeli u uvjerenju da je euroregija spas za dobar dio problema, evo ovih dana stiže vijest da su Talijani i Austrijanci korak do osnivanja euroregije zanimljivog radnog naziva - Euroregija bez granica.

Naime, sredinom tjedna vlada autonomne regije Friuli-Venezia Giulia usvojila je prijedlog statuta buduce euroregije koju ce osnovati talijanske regije Veneto i Friuli-Venezia Giulia i austrijska Koruška. Radi se o pravnom etnitetu koji se koristi zakonskim odredbama Europske unije glede osnivanja tzv. europskih grupa za teritorijalnu suradnju (GECT) kao oblika institucionalizirane transgranicne suradnje koji je priznat kao pravni subjekti u sklopu europskog pravnog sustava.

Dakle, tri su regije na pragu potpisivanja osnivackog akta institucije, ciji je rok trajanja odreden na trideset godina, glavni grad euroregije bit ce Trst, a tri regije, koji su osnivaci GECT-a, položit ce svaka po sto tisuca eura kao pocetni kapital nužan za funkcioniranje euroregije, kojom cu svake tri godine predsjedavati po jedan predsjednik regije - osnivac.

Kako se vidi iz priloženog, Talijani i Austrijanci nisu cekali Slovence koji su tradicionalno bili poprilicno suzdržani prema inicijativi osnivanja euroregije pa su stalno pravili probleme odugovlaceci s odlukom o pristupanju. Sad je jasno da je Ljubljana definitivno odlucila pricekati i pratiti razvoj dogadaja, dok i dalje odugovlaci oko reforme državnog sustava, odnosno regionalizacije države kojom bi de facto Slovenci mogli pristupiti euroregiji s odgovarajucim jedinicama lokalne samouprave, slicnima talijanskim i austrijskim regijama.

Istarska i Primorsko-goranska županija, koje su od pocetka ukljucene u projekt tzv. alpsko-jadranske euroregije, ostaju na cekanju jer je sve podredeno pitanju pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Ma koliko Pula i Rijeka bile europske po užanci, tradiciji i uvjerenju, nema pravih europskih rješenja bez prethodnog državnog skoka u europske vode.

Bez Hrvatske nikamo se ne ide i vijest da se Trst, Venecija i Klagenfurt spremaju na svecano potpisivanje akta osnivanja euroregije posljednji je pecat na cijelu pricu: jednog dana kada Hrvatska postane clanicom EU-a, tad ce i najzapadnije županije moci pristupiti euroregiji.

Nova institucija moci ce konkurirati na natjecajima za korištenje europskih fondova, i to je bitna poanta konstituiranja tzv. GECT-a ili euroregija, a sve u službi razvoja suradnje u turizmu, kulturi, znanosti, školstvu, sportu, trgovini te prometnoj, komunalnoj i zdravstvenoj infrastrukturi.


Podijeli: Facebook Twiter