Europsku prijestolnicu kulture ćemo dati 2020.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministri kulture zemalja članica EU-a postigli su u petak suglasnost oko redoslijeda zemalja koje će u razdoblju 2020-2033. davati prijestolnice kulture, a Hrvatska je na redu prve, 2020. godine.

Na sastanku je kao promatračica sudjelovala hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, koja je najavila da će na jesen ove godine biti organiziran nacionalni natječaj za izbor Europske prijestolnice kulture.

Projekt Europske prijestolnice kulture pokrenut je 1985. godine, a od 2011. za nositelje te titule biraju se dva grada iz dvije različite zemlje članice. Na razini EU-a se utvrđuje redoslijed zemalja za 13-godišnje razdoblje, a zemlje onda organiziraju izbor grada i moraju najmanje šest godina unaprijed objaviti poziv za natječaj.

"Mi ćemo na jesen objaviti natječaj, koji se organizira u dva kruga. Komisija koja o tome odlučuje sastavljena je od europskih i nezavisnih stručnjaka tako da je unaprijed isključena mogućnost lobiranja na domaćem terenu", izjavila je novinarima ministrica Zlatar Violić.

Europska prijestolnica kulture ne bira se samo na temelju onoga što grad jest, nego u većoj mjeri na temelju planova koje želi realizirati tijekom te godine. Do sada je više 40 europskih gradova nosilo titulu Europske prijestolnice kulture, koja im je omogućila da pokažu svijetu svoj kulturni život i kulturno-povijesnu baštinu. Gradovi Split i Rijeka već su najavili da će se natjecati za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter