Europskoj uniji Nobelova nagrada za mir

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nobelovu nagradu za mir ove je godine dobila Europska unija, objavio je u petak norveški Odbor za dodjelu Nobelove nagrade. "EU i njezini prethodnici doprinose već šest desetljeća promidžbi mira, pomirenja, demokracije i ljudskih prava u Europi", rekao je u Oslu predsjednik norveškog Odbora za dodjelu Nobelove nagrade Thorbjoern Jagland.

Europska unija je zaslužila nagradu za svoju povijesnu ulogu u ujedinjenju kontinenta, te za ulogu u širenju stabilnosti na bivše komunističke države nakon pada Berlinskog zida 1989., pojašnjeno je u odluci.

Nagrada vrijedna 1,2 milijuna dolara bit će dodijeljena u Oslu 10. prosinca.

Europska unija dobila je Nobelovu nagradu za povijesnu ulogu u ujedinjenju kontinenta, a nagrada je moralni poticaj bloku da uspije prevladati ekonomsku krizu, ocjenjuje agencija Reuters.

Nagrada služi kao podsjetnik da je EU uvelike donio mir kontinentu, odnosno transformirao najveći dio Europe iz kontinenta rata u kontinent mira, rekao je čelnik Odbora za dodjelu Nobelove nagrade Thorbjoern Jaglan, objavljujući dobitnika.

"EU trenutno prolazi kroz tešku ekonomsku krizu i velike socijalne nemire. Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade želi se fokusirani na ono što smatra najvećim rezultatom: uspješnu borbu za mir, pomirenje, demokraciju i ljudska prava", dodao je.

Aktivisti za ljudska prava iz Bjelorusije Ales Beliatski i Rusije Ljudmila Aleksejeva, meksički biskup Jose Raul Vera Lopez i Europska unija bili su favoriti za ovogodišnju Nobelovu nagradu.

Beliatski, utemeljitelj centra za obranu ljudskih prava Viasna, je u zatvoru u Bjelorusiji nakon političkog procesa. Alekesejova više od pola stoljeća brani ljudska prava u SSSR-u i Rusiji.

Biskup Jose Raul Vera Lopez branitelj je najranjivijih u krvavom sukobu snaga reda i narkokartela u Meksiku.

Najviše iznenađuje da je Odbor za dodjelom Nobelove nagrade nagradio Europsku uniju, organizaciju u krizi kojoj je Norveška dva puta odbila pristupiti, nakon referenduma 1972. i 1994.

EU počašćen

Europski čelnici u petak su pozdravili dodjelu Nobelove nagrade za mir Europskoj uniji zbog njezine povijesne uloge, ističući da su počašćeni i ganuti te da to nije nagrada samo za europske institucije nego za sve građane Unije.

Prvi je priopćenjem reagirao predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz. "Velika je čast da je Europska unija ove godine dobila Nobelovu nagradu za mir. Nobelova nagrada je za sve građane EU-a. Mi u Europskom parlamentu duboko smo ganuti. Europska unija je ujedinila kontinent mirnim sredstvima, ujedinila je zaklete neprijatelje. Taj povijesni čin ponovnog ujedinjenja s pravom je prepoznat", rekao je Schulz.

Predsjednik Europskog vijeća i predsjednik Komisije Herman Van Rompuy i Jose Manuel Barroso objavili su zajedničko priopćenje, navodeći da je riječ o "iznimnoj časti". "Nagrada je najveće moguće priznanje dubokih političkih motiva koji stoji iza naše Unije: jedinstvenog napora svih europskih zemalja da prevladaju rat i podjele i oblikuju kontinent mira i prosperiteta. To nije nagrada samo za insititucije koje utjelovljuju zajednički interes, nego za 500 milijuna građana koji žive u našoj Uniji", kaže se u zajedničkoj izjavi Van Rompuya i Barrosa. (GI, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter