Europsko gospodarstvo izašlo iz najduže recesije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gospodarstva eurozone i Europske unije izašla su iz recesije u drugom tromjesečju, predvođena najvećima - njemačkim i francuskim - pokazale su danas objavljene prve procjene europskog statističkog ureda.

U razdoblju od travnja do lipnja gospodarske aktivnosti u eurozoni i u EU-u porasle su za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, objavio je Eurostat.

To je nešto veći rast nego što se očekivalo. Ekonomisti u anketi Reutersa procjenjivali su da je gospodarstvo eurozone u drugom tromjesečju ostvarilo rast od 0,2 posto u razdoblju od travnja do kraja lipnja, pokazuje anketa.

Također, ovime je eurozona i službeno izašla iz najdulje recesije u svojoj povijesti, koja je počela krajem 2011. godine.

Vodeća gospodarstva, njemačko i francusko, oporavila su se u drugom tromjesečju, uz rast aktivnosti u Njemačkoj na 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, te za 0,5 posto u Francuskoj.

Među najvećim gospodarstvima, Italija je i dalje u recesiji, iako je pad aktivnosti u usporio na 0,2 posto, s 0,6 posto koliko je iznosio u prva tri ovogodišnja mjeseca. Pad aktivnosti usporio je i u Španjolskoj, na 0,1 posto, s 0,5 posto u prethodnom tromjesečju.

U Britaniji rast je pak ubrzao na 0,6 posto, s 0,3 posto koliko je iznosio u prva tri ovogodišnja mjeseca.

U novoj Europi, baltičke zemlje prednjačile su rastom. Najviše je porastao BDP Litve, za 0,6 posto, iako osjetno sporije nego u prethodnom tromjesečju kada su aktivnosti porasle 1,3 posto. Isti trend zabilježen je i u Latviji, gdje je rast usporio na 0,5 posto, s 1,2 posto koliko je iznosio u prethodna tri mjeseca.

U Poljskoj je rast ubrzao, na 0,4 posto, s 0,2 posto u prethodna tri mjeseca dok je Rumunjska rasla ujednačenim tempom, od 0,3 posto.

Mađarsko je gospodarstvo pak oštro usporilo, uz rast aktivnosti za 0,1 posto, u odnosu na 0,6 posto koliko su aktivnosti porasle u prethodna tri mjeseca.

Bugarska je jedina zemlja u toj skupini koja bilježi pad aktivnosti, za blagih 0,1 posto. U prethodnom je tromjesečju zabilježila rast od 0,1 posto.

Podaci za Sloveniju nisu raspoloživi, kao ni za Irsku, Grčku, Hrvatsku, Luksemburg i Maltu.

Na godišnjoj razini gospodarstvo eurozone smanjilo se u drugom tromjesečju za 0,7 posto, dok je Europska unija zabilježila pad aktivnosti za 0,2 posto.

- Eurozona je spremna za postupni gospodarski oporavak, potpomognut oštrim usporavanjem tempa štednje, ubrzanjem rasta globalne potražnje te smanjenjem neizvjesnosti i financijskog stresa, izjavio je čelnik istraživačkog odjela u ABN Amrou Nick Kounis. Ipak, dodao je da i dalje vidi mnoge rizike po gospodarski rast u Europi.

I analitičari u anketi Reutersa ističu da zdrave stope gospodarskog rasta u eurozoni ne treba očekivati prije 2015. godine. Naime, sve do te godine ekonomisti ne očekuju stope rasta iznad 0,4 posto. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter