Europskim sredstvima do brzog interneta u svakom kućanstvu

Plan razvoja širokopojasnog pristupa predstavljen u Buzetu
Plan razvoja širokopojasnog pristupa predstavljen u Buzetu

Ostvari li se plan razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa u gradovima Buzetu i Pazinu te općinama Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lanišće, Lupoglav, Motovun i Sveti Petar u Šumi, internet mreža najnovije generacije mogla bi se za nekoliko godina dovesti u svaki kutak unutrašnje Istre. Nacrt plana u srijedu su u Buzetu u nazočnosti župana Valtera Flega, gradonačelnika i načelnika jedinica lokalne samouprave unutrašnje Istre, predstavnika komunalnih poduzeća i drugih ustanova predstavili predstavnici tvrtke izrađivača, Corellia savjetovanje iz Stupnika.

Paralelno i Labinština

Vrijednost dokumentacije za razradu projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa za područje dva grada te sedam općina je 145.000 kuna plus PDV. Projekt se namjerava financirati sredstvima strukturnih fondova EU-a. Područje općina i gradova koji sudjeluju u projektu obuhvaća 22.672 stanovnika odnosno 7.589 kućanstva, a procjenjuje se da bi ukupni troškovi širokopojasne mreže za to područje, ovisno o odabranoj tehnologiji, mogli iznositi od 64 do 74,5 milijuna kuna bez PDV-a.

Plan razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa rezultat je suradnje gradova i općina unutrašnje Istre na čijem području ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja. Temeljem sporazuma o suradnji potpisanom u ožujku, udruženim snagama krenulo se u izradu projektne dokumentacije prihvatljive za financiranje iz strukturnih fondova EU-a. Predstavljanjem nacrta ovog plana završava druga faza njegove izrade, slijedi javna rasprava u trajanju od 30 dana, razmatranje svih primjedbi te njihovo uključivanje u konačnu verziju.

- Živimo u 21. stoljeću i moramo shvatiti da se pojam infrastrukture mijenja. Nekad je to bila cesta, voda, kanalizacija, telefon, a danas je to brzi internet i mi smo u Županiji podijelili Istru na određena područja gdje smo počeli projektirati razvoj širokopojasnog interneta. Rovinjština i Poreština su prošli ovu fazu, sada je na redu središnja i sjeverna Istra, a paralelno ide još Labinština. Želimo biti spremni za europsku agendu koja kaže da žele europskim novcima tamo gdje nema komercijalnog interesa, a to je upravo ovo područje s obzirom na mali broj stanovnika, pomagati razvoj informatičke infrastrukture. Da bismo mogli konkurirati u operativnom programu 2014.-2020. na digitalnu agendu, moramo imati svu projektnu dokumentaciju i, vjerujem, 2018. ili 2019. godine početi i graditi, izjavio je župan Flego.

Infrastruktura 21. stoljeća

- Komunikacije su temelj svega, kada govorimo o gospodarstvu, obrazovanju, uvođenju sustava e-građani, kada govorimo o gradskoj upravi i svim institucijama na području jedinice lokalne samouprave da budu brži, efikasniji i još bolji servis sugrađanima, a nije zanemariva niti ekološka komponenta poslovanja. U gospodarskom kontekstu to znači razvoj novih tehnologija, boljih usluga, rast BDP-a i stvaranje novih radnih mjesta. Mi smo na začelju EU-a po brzini interneta u kućanstvima i to je u ovom slučaju naša prednost u odnosu na raspoloživa sredstva prilikom raspisivanja natječaja, izjavio je gradonačelnik Pazina Renato Krulčić.

Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić naglasio je da su gradovi i općine središnje i sjeverne Istre odlučili zajednički ući u ovaj projekt i solidarnošću i zajedništvom realizirati značajnu infrastrukturu koja znači bolju kvalitetu života građana i razvoj gospodarstva. "Drago mi je da će devet gradova i općina, više od 20.000 ljudi imati priliku priključiti se na velike internetske brzine i samim time doći do usluga o kojima danas ne mogu ni sanjati, a koje su u razvijenim zemljama Europe već davno uobičajene", istaknuo je Žulić. Rekao je također da je prezentacija nacrta plana jedan od prvih koraka.

Gospodarski rast zelene Istre

Emil Daus, načelnik općine Cerovlje, također je suglasan da je ovo projekt budućnosti. "Znamo koliko je bez digitalne tehnologije teško živjeti, pogotovo generacijama koje dolaze, a mislim da će se ovim projektom ubrzati i gospodarski napredak na području zelene i ruralne Istre", zaključio je Daus. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter