Europskim novcem otvoriti kuću Jamesa Joycea

(Srećko NIKETIĆ/CROPIX)
(Srećko NIKETIĆ/CROPIX)

U povodu 110. obljetnice života i rada Jamesa Joycea u Puli, 24 članice BPW-a - Prvog hrvatskog kluba Pula - od 19. do 23. svibnja boravit će u Irskoj, na poziv tamošnjeg BPW-a. "Cilj je posjeta mrežno povezivanje s irskim poduzetnicama, a naglasak će biti na kulturnom i turističkom segmentu zajedničkog dijela povijesti, a to je poveznica s Joyceom", najavila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare dr. sc. Alida Perkov, predsjednica pulskog BPW-a, koja je prije 20-ak dana imenovana i europskom predstavnicom u stalnom odboru za projekte BPW-a International, a na toj će dužnosti biti do 2017.

Pulske poduzetnice susrest će se s predsjednicom irskog BPW-a Carmen Taheny, a najavljeno je i potpisivanje memoranduma o razumijevanju između BPW-a Pule i Galwaya.

Viviana Benussi, članica Izvršnog odbora pulskog BPW-a i zamjenica istarskog župana, kazala je da bi u Puli, gradu koji se kandidirao za europsku prijestolnicu kulture 2020., vrijedilo uz pomoć europskog novca otvoriti kuću ili muzej Jamesa Joycea i povezati se s Joyceovim muzejom u Trstu ili Irskoj.

To bi doprinijelo razvoju kulturnog turizma i zbog toga je odlazak u Irsku vrlo koristan, rekla je Benussi te najavila otvaranje Centra za kompetencije namijenjenog učenicima završnih razreda srednjih škola. Kao predsjednica Županijskog odbora za ravnopravnost spolova, kazala je da žensko poduzetništvo treba poticati jer nema ravnopravnosti ako žene nisu financijski neovisne.

Dr. sc. Danijela Križman Pavlović, dekanica FET-a "Dr. Mijo Mirković" i članica BPW-a, kazala je da u kreiranju novog kulturno-turističkog proizvoda baziranog na Joyceovoj ostavštini trebaju sudjelovati ne samo Grad i Gradska knjižnica, FET, akademska zajednica, poduzetnici, nego i civilni sektor. Put u Irsku prilika je za ostvarenje kontakata kako bi se projekt kandidirao za europska sredstva, kazala je.

O poslovnim koristima jučer su govorile i članice Izvršnog odbora Nives Tomišić, Patrizia Milani i Darija Božac Marjanović.

Pulske BPW-ovke u Irskoj će se sastati i s Madi Sharma, britanskom predstavnicom Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, Paulom Fitzsimmons, direktoricom projekta Going for Growth te počasnom ambasadoricom ženskog poduzetništva, gradonačelnikom Galwaya te predstavnicima tamošnje gospodarske komore. Predstavit će se mogućnosti konkretne poslovne suradnje  poduzetnica dviju zemalja, a bit će govora i o projektnoj suradnji u projektu Creative Europe. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter