Europskim novcem do stručnjaka za zdrave slastice

S današnje presice u umaškom Učilištu
S današnje presice u umaškom Učilištu

Tri pučka otvorena učilišta - Umag, Rovinj i Poreč - dobila su nešto više od 155 tisuća bespovratnih eura iz EU-ovog operativnog programa IPA "Razvoj ljudskih potencijala - Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih".

Projekt je to pod nazivom "Slatko, ali zdravo/Sweet but healthy", u sklopu kojeg će se 45 polaznika, po 15 u svakom učilištu, moći besplatno usavršiti za specijalista za izradu zdravih i posebnih slastica, a što je pilot-program kreiran u suradnji s turističkim tvrtkama Istraturist Umag, Laguna Novigrad, Riviera Adria Poreč i Maistra Rovinj.

To je u skladu s njihovim potrebama na lokalnom tržištu rada. Ugovor u sklopu natječaja za dodjelu ovih bespovratnih sredstava potpisan je proteklog tjedna u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, a danas su to medijima objavili predstavnici POU-a i spomenutih hotelijerskih kuća u umaškom Učilištu koje je nositelj ovog projekta. Sve to čini se da bi se smanjila nezaposlenost.

Kako je istaknula ravnateljica umaškog Učilišta Sanja Benčić, nakon natječaja potpisani su ugovori ukupne vrijednosti od 2,5 milijuna eura. Na natječaj je prijavljeno više od 100 projekata, a bespovratna sredstva dobilo je 16 najuspješnijih.

- Umaškom POU-u bit će dodijeljen 155.151,31 euro, koji će u jednakim omjerima biti podijeljen na tri učilišta, istaknula je Benčić.

- Rok provedbe je 12 mjeseci tijekom kojih će se educirati zaposlenici svih učilišta o novim inovativnim metodama podučavanja (e-learning i videokonferencijska nastava), nabaviti potrebna oprema i uvesti tehnička podrška za nove metode učenja na daljinu, objasnila je voditeljica obrazovanja u umaškom POU-u Tatjana Vujić.

Slastičarstvo, navela je, u suradnji sa zavodima za zapošljavanje i turističkim poduzećima prepoznato je kao deficitarno zanimanje. Taj program usavršavanja specijalista za izradu zdravih slastica, što redovna nastava u školama ne obuhvaća, trajat će oko 4 mjeseca, odnosno 180 sati, što uključuje teoretsku nastavu i praktični rad. (Napisala i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter