Europskim novcem do revitalizacije istarskog zaleđa

Potpisan Sporazum o suradnji (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Potpisan Sporazum o suradnji (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Istra je jedna turistička destinacija, neovisno je li administrativno u Sloveniji ili Hrvatskoj i to turisti danas prepoznaju, a projektom REVITAS II oživljavamo, revitaliziramo unutrašnjost Istre i to je najveći benefit ovog projekta. Istaknuo je to župan Valter Flego u petak u Buzetu prilikom potpisivanja Sporazuma o partnerstvu na projektu REVITAS II - Nadgradnja revitalizacije istarskog zaleđa i turizma u istarskom zaleđu, koji se temelji na nastavku i nadogradnji aktivnosti projekta REVITAS, jednom od najuspješnijih projekata u prekograničnoj suradnji.

- Imamo optimističnu najavu predstojeće turističke sezone i uz pomoć ovakvih projekata gdje europskim novcem revitaliziramo i obnavljamo ne samo prostore i neiskorištene potencijale već i vrijednosti i pretačemo ih u motive turističkog dolaska, zasigurno ćemo doprinijeti povećanju turističkih brojaka istaknuo je Flego.

Za održivi razvoj turizma

Prekogranični opći ciljevi projekta REVITAS II usredotočeni su na zaustavljanje degradacije zaleđa Istre uz zaštitu kulturne baštine i promociju integriranih razvojnih i turističkih proizvoda, oblikovanje prekogranične turističke destinacije te promociju održivog razvoja turizma u istarskom zaleđu. Partneri su sa slovenske strane općine Kopar, Izola i Piran, a s hrvatske Istarska županija, gradovi Vodnjan i Buzet te županijska Turistička zajednica. Ukupan iznos projekta je 843.058 eura, uz sufinanciranje od 15 posto, a od čega na četiri hrvatska partnera otpada oko 518.000 eura.

Peter Bolčić, dogradonačelnik Kopra, kao vodećeg partnera u projektu, izrazio je zadovoljstvo povezivanjem i suradnjom pograničnih područja te istaknuo da je da istarsko zaleđe skriva bogato kulturno povijesno naslijeđe kojeg je potrebno očuvati i turistički prezentirati.

Freske i kao suveniri

- REVITAS je u evaluaciji resornog hrvatskog ministarstva uvršten među tri posto najbolje ocijenjenih projekta pa je zaslužio svoj nastavak. Ciljevi su slični, ali je nadogradnja kvalitetnija. U REVITASU II nastavili smo ideju revitalizacije istarskog zaleđa kao i ideju stvaranja jedne mreže info punktova, ili centara za prijem i edukaciju turista, istaknuo je pročelnik županijskog odjela za kulturu Vladimir Torbica.

Aktivnosti Istarske županije najvećim su djelom usmjerene na otvaranje Centra za freske u Draguću koji će sadržavati info-centar, galerijski prostor, konferencijsku dvoranu te arts&residence prostor za restauratore. Organizirat će se i radionice o freskama. Projekt uključuje i daljnji razvoj promotivnih materijala, što se odnosi na pripremu fotomonografije Istre Renca Kosinožića, uz reprint materijala nastalih u okviru projekta REVITAS, te dizajn istarskih suvenira uz pilot akciju izrade i aplikacije designa suvenira s motivima istarskih freski.

Županijska Turistička zajednica će izraditi mobilnu aplikaciju ISTRA CULTURE - kompletan vodič u mom džepu - koja će biti dostupna na sedam jezika. Projektne aktivnosti uključuju i izradu internetske stranice te video igrice na temu fresaka. U okviru daljnjeg razvoja mreže posjetiteljskih centara otvorit će se info kiosci za obalne destinacije Rovinj i Pulu. Izradit će se također promotivni materijali, a tiskani materijali prebaciti u digitalni oblik i postaviti na App store i Android market. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter