Europskim novcem do golfa, ali bez apartmana

Golf igralište može se graditi bez smještajnih kapaciteta (B. BAN)
Golf igralište može se graditi bez smještajnih kapaciteta (B. BAN)

Ambiciozan plan Grada Poreča i Istarske županije da već ove godine na europske fondove kandidiraju prvo javno golf igralište u Hrvatskoj, što se najavljivalo početkom ove godine, ipak se neće ostvariti.

Potrebna dokumentacija još uvijek nije spremna za traženje europskog novca koji bi na području Zelene Lagune stvorio novi turistički proizvod - javno golf igralište s 18 rupa te golferskom i servisnom kućom. Kako sada stvari stoje, dokumentacija će biti spremna početkom iduće godine kada će se tražiti izvori financiranja.

Usprkos tome što se najavljuje da će golf biti javnog karaktera, u Grad se stalno javljaju investitori koji bi željeli uložiti svoj novac u projekt. Međutim, gradonačelnik Edi Štifanić je i dalje mišljenja da bi igralište trebalo biti javno. Riječ je o golf terenu koji će se prostirati na 70 hektara na području Plave i Zelene Lagune, uz uvalu Molindrio. Projekt je težak između četiri i pet milijuna eura, a zanimljivo je da nije predviđena gradnja smještajnih kapaciteta.

Što se tiče upravljanja budućim golf terenom, razmišlja se o javnoj ili javno-privatnoj ustanovi, no još nije definirano na koji će način funkcionirati jer će odgovore na to pitanje dati natječaji Europske unije.

Osim Porečana, želju za javnim golf terenom pokazali su i Novigrađani, koji bi na parceli od 16 hektara na poluotoku Karpinjan, točnije rtu Mujela, uredili vježbalište s 9 polja kraće i srednje dužine. Zanimljivo je da Novigrađani pri uređenju ovog igrališta žele koristiti alternativne izvore energije, poput solarne elektrane, dok za navodnjavanje razmišljaju o desalinizatoru, sakupljanju kišnice te korištenju pročišćenih otpadnih voda. Bilo bi to vježbalište koje bi sadržavalo sve potrebne sadržaje za učenje, vježbanje i treniranje. (B. BAN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter