Europski ured u Puli vodit će Valter Drandić

Atraktivan prostor na dvije etaže nalazi se na Giardinima (M. MIJOŠEK)
Atraktivan prostor na dvije etaže nalazi se na Giardinima (M. MIJOŠEK)

Krajem ovog mjeseca u Puli će se na adresi Giardini 2 otvoriti centralni ured za Hrvatsku europskog parlamentarca Ivana Jakovčića kojeg će voditi njegov dugogodišnji stranački kolega Valter Drandić. No njemu će se uskoro na lokaciji u centru grada pridružiti još dvoje Jakovčićevih asistenata čija nam imena zasad nije želio otkriti, a planira na maksimalno pola godine zaposliti i troje stažista.

U Europskom parlamentu već su službeno akreditirani Jakovčićevi asistenti Oriano Otočan i Leo Buducin koji će mu pomagati na adresama u Bruxellesu i Strasbourghu gdje radi Europski parlament, a njima će se pridružiti i dugogodišnji HTV-ov dopisnik iz Bruxellesa Željko Korpar kojeg istarski eurozastupnik "dijeli" s HNS-ovcom Jozom Radošom.

Na porez 40 posto

U pulskom uredu trenutno se šminka prostor i radi se punom parom, a atraktivna lokacija na dvije etaže bivša je poslovnica jedne poslovne banke. Jakovčić veli da je u planu otvaranje ureda baš na Giardinima kako bi bio što više na raspolaganju građanima, a osobito su kaže, pazili i na lakši pristup osobama s posebnim potrebama.

Mjesečni budžet kojim raspolaže za troškove svih ureda iznosi 4.200 eura, a tim se sredstvima pokrivaju troškovi opreme, najma, režija, telefona, interneta, reprezentacije, seminara, konferencija i sl. Za plaće asistenata i stažista/ica i njihove troškove te za znanstvene studije i druge aktivnosti vezano za rad u Europskom parlamentu Jakovčić na raspolaganju mjesečno ima 21.000  eura, a sve te troškove pokriva Europski parlament.

S obzirom da se već duže vrijeme barata ciframa da eurozastupnici zarađuju preko osam tisuća eura, pitali smo Jakovčića kolika su mu primanja.

- Ovo je točna istina oko plaće. Bruto plaća je 8.020 eura. Porez u korist Zajednice 1.761 eura + 6,7 eura za osiguranje. Na moj račun stiže 6.252 eura. Porez je na to u Hrvatskoj oko 40 posto. Ostaje mi čista plaća od cca 3.700 eura, rekao je Jakovčić i dodao da su to podaci kojima trenutno raspolaže.

Valter Drandić bio je pulski gradonačelnik i saborski zastupnik, a trenutno je član Predsjedništva IDS-a, predsjednik Skupštine Istarske županije i predsjednik Vatrogasne Zajednice Istarske županije. Tvrdi da njegova funkcija na čelnom mjestu istarskog Sabora nije u koliziji s novim poslom u Puli jer funkciju predsjednika Skupštine ne obnaša profesionalno.

- Pa i predsjednik Skupštine mora negdje raditi, kazao je, potvrđujući da će mjesečno dobivati plaću od 16 tisuća kuna.

Na pitanja čime će se točno baviti i kakva su mu iskustva i reference za vođenje europskog ureda Drandić je rekao da će ured svakodnevno biti na raspolaganju svim građanima, a s obzirom da je Jakovčić u odborima za zemlje iz regije, konkretno pokriva Srbiju i Albaniju, pulski ured biti će na raspolaganju i za ta područja.

Naglasio je da ima preko dvadeset godina iskustva u politici i brojne kontakte i u međunarodnoj suradnji, najavivši da bi pulski ured trebao zaživjeti kao informacijski centar te da je to zasad jedini matični ured europarlamentarca u Hrvatskoj. Prvog dana rujna Drandić je i službeno počeo s radom, a mandat mu traje kao i eurozastupniku pet godina.

S prvim danom srpnja svoj ured u Domu hrvatskih branitelja u Puli zatvorio je sada već bivši istarski parlamentarac i SDP-ovac Marino Baldini koji nam je potvrdio da asistenti koji rade u uredima zastupnika na dvije lokacije u Bruxellesu i Strasbourgu mjesečno zarađuju između dvije do tri tisuće eura. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter