Europski stručnjaci ocjenjivali Agrolagunina vina


Svečana i tiha atmosfera, diskretno svjetlo i dvadesetak vinskih stručnjaka okupljeno oko velikog stola u vinskom podrumu  Istarske sabornice u Poreču. Misija - Judgment of Poreč ili ocjena Poreča, eno-gastronomski događaj u kojem su se ocjenjivala najbolja vina porečkog proizvođača Agrolagune iz linije Festigia spojena s menijem baziranom na tartufima.

Cijeli se sud odvijao pod voditeljskom palicom Stevena Spurriera, vrhunskog britanskog vinskog stručnjaka i novinara, savjetnika u britanskom vinskom časopisu Decanter, čovjeka koji je još davne 1976. godine u Parizu vodio manifestaciju Paris Wine Tasteing na kojoj je usporedio francuska i kalifornijska vina, sučeljavanje u kojem su vina novog svijeta izvukla više ocjene, što ih je istaknulo na svjetskoj vinskoj sceni.

Ova je večera, kako je i sam Spurrier rekao, osmišljena po principu Taste the Place, uz poruku da se uz vino osjeti i mjesto na kojem se kušač nalazi sa svim njegovim okusima. Za meni se pobrinuo jedan od najboljih hrvatskih kuhara Tom Gretić uz pomoć chefice Priske Thuring, a osmislili su pet sljedova baziranih na svježim jesenskim plodovima - tartufima, smrčcima, vrganjima.

Gosti su uz svaki isprobali po tri vina, ukupno petnaestak njih, metodom blind tasting, naslijepo, da bi na kraju donijeli konačnu ocjenu.

- Drago mi je da sam pozvan u ovu misiju. Imao sam prilike iskušati istarska vina, ali nisam toliko upoznat s ponudom tartufa koje imate, tako da će ovo biti novo iskustvo i za mene, rekao nam je prije večere Spurrier.

Među uzvanicima bili su novinarski vinski stručnjaci i opinion makeri iz Austrije, Češke, Slovenije, Italije, Poljske, ali i Hrvatske te porečki gradonačelnik Edi Štifanić.

- Goste smo birali prema tržištu na kojem se želimo prezentirati, onom Velike Britanije i centralne Europe. Među vinima smo ponudili najviše malvazija, zatim merlota, cabernet sauvignona, ali naše novo crno vino Terra Rossa i baš nas zanima što će gosti odabrati kao najbolje, rekao nam je predsjednik Uprave Agrolagune Goran Kramarić prije degustacije. (V. HABEREITER, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter