Europski parlament traži nove izbore u Rusiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europski parlament u srijedu je zatražio organiziranje novih izbora u Rusiji, radi brojnih nepravilnosti utvrdenih tijekom parlamentarnih izbora 4. prosinca.

U neobvezujucoj rezoluciji Europarlament "zahtijeva organiziranje novih slobodnih i redovnih izbora nakon registriranja svih oporbenih stranaka".

"Odvijanje izbora pokazalo je da Rusija ne poštuje izborne norme OESS-a (Organizacija za europsku sigurnost i suradnju)", primjecuju parlamentarci, koji ukazuju na nepravilnosti i uhicenja oporbenih aktivista koji su pokušali prosvjedovati na dan izbora i danima nakon njih.

Parlament traži od ruskih vlasti da temeljito analiziraju sve izborne malverzacije radi sankcioniranja odgovornih.
Rezolucija naglašava da bi Moskva trebala revidirati izborne zakone kako bi jamcila da ce predsjednicki izbori 2012. biti slobodni i demokratski te jamciti jednake izglede svim oporbenim kandidatima.

Predstavnica EU-a za vanjske poslove Catherine Ashton u utorak je izjavila pred Parlamentom da europski celnici namjeravaju iskoristiti susret s predsjednikom Dmitrijem Medvedovim kako bi mu izrazili zabrinutost zbog problema zabilježenih tijekom izbora. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter