Europski parlament saznat će kako je propala Arena!

U Europski parlament otišlo je 18 radnica Arene (M. MIJOŠEK)
U Europski parlament otišlo je 18 radnica Arene (M. MIJOŠEK)

Radnici Arene Modne kuće Pula koji štrajkaju gotovo dva mjeseca, sinoć su otputovali u Strasbourg na poziv eurozastupnika Marina Baldinija. Ovaj će Istranin iz redova SDP-a zajedno s 18 radnika Arene sutra u Europskom parlamentu iznijeti problem ove nekada jake i dugovječne tekstilne tvrtke, gospodarskog ponosa i simbola ne samo Pule i Istre, već i cijele bivše Jugoslavije. Radnici Arene će se imati prilike susresti s predstavnicima europskih institucija tijekom tjedna održavanja plenarnih sjednica u Strasbourgu. Tamo će predstaviti tvrtku, koju Puljani i dalje radije zovu starim imenom "Arena trikotaža", te pojasniti zbivanja koja su dovela do njena financijskog kraha.

Pomoć iz EU-fonda?

- Nakon što je u medijima objavljeno o štrajku radnika Arena Modne kuće koji mjesecima nisu dobili plaće, odlučio sam ih podržati te prisustvovati njihovoj Modnoj reviji u štrajku. Nakon toga sam ih primio u uredu u Puli te su mi objasnili srž problema. Ispričao sam im o europskim tvrtkama koje su dobile financijsku podršku od Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji te sam ih pozvao u Europski parlament u Strasbourgu kako bi mogli svoju problematiku izložiti i relevantnim osobama u europskim institucijama, istaknuo je Baldini. U srijedu ujutro radnici će se sastati s hrvatskim zastupnicima kojima će održati prezentaciju i uputit ih u situaciju. Nada se da će ih primiti i Lszlo Andor, povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje kako bi im bolje objasnio ulogu i mogućnosti korištenja Europskog socijalnog fonda i Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji.

Radnici Arene kažu da su napravili prezentaciju o svojoj tvrtki koju će iznijeti tijekom posjeta Parlamentu.

- Ne očekujemo čuda, ali se barem nadamo će se naš glas čuti u Europi kad već u Gradu Puli nisu imali sluha za nas. Gradonačelnik Boris Miletić je puno toga obećavao, ali većina nas nije dobila nikakvu pomoć. Živimo u besparici već gotovo godinu dana, ali izgleda da to nikoga u Gradu nije briga, kazao je jedan član Sindikata Arene koji je htio ostati neimenovan.

Oko 65 radnika, koliko ih je ostalo u ovoj propaloj tvrtki, plaće nisu primili još od lipnja prošle godine, a samo su na početku štrajka dobili jednu plaću i to onu za siječanj. Ukupno bez primanja radnici i njihove obitelji, žive već deset mjeseci te se pitaju koliko još moraju čekati da Trgovački sud u Rijeci pokrene stečaj kako bi mogli doći do bar dijela svojih potraživanja, zakonskog prava na bar tri minimalne plaće i minimalnu otpremninu.

Spas u sezoni

- Mnogi od nas se nadaju da će tijekom sezone pronaći posao, ali ako budemo morali još čekati na odluku riječkog Trgovačkog suda, izgubit ćemo i tu malu mogućnost. Mi više ovako ne možemo, neka institucije odrade svoj posao, ističu radnici s kojima smo razgovarali jučer prije puta u Strasbourg. Odmah nakon stupanja u štrajk koji je započeo 21. veljače, radnici su pozvali nadležne institucije da pročešljaju poslovanje ove tvrtke i ispitaju gdje je nestao novac. Naime, u Areni je postojala interna štednja s oko 5,8 milijuna kuna, no taj je novac radnika i sadašnjih umirovljenika blokiran. Radnici su izdvajali novac i u kasu uzajamne pomoći, a danas su i ta sredstva nedostupna. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter