Europski parlament protiv proračuna EU-a


Čelnici glavnih političkih skupina u Europskom parlamentu poručili su u petak da je za njih neprihvatljiv dogovor o višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2014. - 2020. koji je dogovoren na summitu europskih čelnika.

- Europski parlament ne može prihvatiti ovakav dogovor kakav je postignut na Europskom vijeću. Žao nam je što Herman Van Rompuy nije razgovarao i pregovarao s nama posljednjih mjeseci, poručili su u zajedničkom priopćenju čelnici najvećih političkih skupina u Europskom parlamentu Joseph Daul (Europska pučka stranka), Hannes Swoboda (socijalisti i demokrati), Guy Verhofstadt (liberali), Rebecca Harms i Daniel Cohn-Bendit (Zeleni).

Čelnici zemalja članica EU-a postigli su u petak, nakon više od 24 sata pregovora dogovor o sedmogodišnjem financijskom okviru u iznosu od 960 milijardi eura u preuzetim obvezama, a 908,4 milijarde u stvarnim plaćanjima.

To je prvi put u povijesti EU-a da je dogovoren sedmogodišnji proračun niži od prethodnog.

Parlamentarci tvrde da će ovakav proračunski okvir dovesti do strukturnog deficita, što je protivno europskim ugovorima koji propisuju da proračun mora biti uravnotežen. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter