Europski parlament protiv homofobije i transfobije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velikom većinom glasova, 394 "za" i 176 "protiv"', Europski parlament u današnjoj rezoluciji pozvao je da se na razini EU-a donese akcijski plan za suzbijanje homofobije i transfobije u EU-u.

Izvještaj o pripremi strategije protiv homofobije podnijela je izvjestiteljica Ulrike Lunacek, austrijska zastupnica Zelenih - zbog koje je rezolucija nazvana "izvještajem Lunacek" - sa zastupnicom Robertom Metsola, članicom pučke stranke.

Izvještaj Lunacek podržan je unatoč žestokom lobiranju konzervativnih i religijskih udruga, koje su pozivale europarlamentarce da odbace njihov prijedlog. Iako je rezolucija neobvezujuća, a na razini EU-a ne postoji jedinstvena politika prema istospolnim zajednicama i zaštiti njihovih prava - niti se ovom odlukom uspostavljaju neka nova prava za ugroženu skupinu - riječ je o značajnom iskoraku u borbi za zaštitu temeljnih prava LBGT osoba na razini cijele Europske unije.

Po istraživanju europske agencije za zaštitu temeljnih prava, čak 47 posto pripadnika LBGT zajednice bilo je diskriminirano ili zlostavljano zbog svoje spolne orijentacije, a 26 posto bilo je fizički napadnuto u proteklih pet godina.

"Homofobija ne smije biti tolerirana u Europi. Mnogi od nas - lezbijke, biseksualci, transrodne i interseksualne osobe - predugo žive svoje živote u strahu. U strahu od držanja za ruke na ulici, u strahu da ćemo biti izbačeni na ulicu iz naših domova, škola ili s posla. EU mora djelovati, tako da i mi možemo uživati naša temeljna prava u EU-u", rekla je izvjestiteljica Lunacek.

Iako su protivnici rezolucije plašili europske građane da je u ovom slučaju riječ o nametanju homoseksualnosti heteroseksualcima i djeci, kao i drugim sličnim floskulama, sve glavne europske parlamentarne stranke, pa i pučani, na to nisu nasjele nego su glasale za akcijski plan za suzbijanje homofobije. Nije li to znakovita poruka HDZ-u? (D. ROMAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter