Europski parlament odbacio ACTA-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europski parlament odbio je velikom vecinom u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu Medunarodni trgovinski sporazum (ACTA), cime je taj sporazum mrtav za Europsku uniju i njezine clanice.

Za odbacivanje ACTA-e glasovalo je 478 zastupnika, 39 ih je bilo za, a 165 suzdržanih. Ovo je prvi put da Europski parlament koristi ovlasti koje je dobio Lisabonskim ugovorom da može odbaciti neki medunarodni trgovinski sporazum.

"Glasovanje protiv ACTA-e nije glasovanje protiv zaštite intelektualnog vlasništva. Naprotiv, Europski parlament snažno podupire borbu protiv piratstva i krivotvorenja, koji nanose štetu europskim poduzecima i predstavljaju prijetnju zdravlju potrošaca i radnim mjestima u Europi", rekao je nakon glasovanja predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Schulz je istaknuo da je rasprava o ACTA-i "pokazala postojanje europskog javnog mnijenja koje prelazi nacionalne granice". Europski parlament je tijekom rasprave dobio tisuce poruka europskih gradana da odbaci ACTA-u te peticiju koju je potpisalo 2,8 milijuna gradana diljem svijeta s istim zahtjevom.

Kontroverzni Medunarodni trgovinski sporazum protiv krivotvorenja ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) izazvao je velike prosvjede u svijetu zbog straha da bi se pod krinkom zaštite autorskih prava mogla ugroziti sloboda i pravo na slobodni internet.


Podijeli: Facebook Twiter