Europski novac za razvoj istarskih sela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po najavama iz Agencije za placanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, sljedeci natjecaj za mjere IPARD programa bit ce raspisan 12. rujna i otvoren do 31. listopada za mjeru 302. Ubrzo nakon toga, od 17. listopada do 28. studenog otvara se natjecaj za mjere 101 i 103.

Natjecaj koji se otvara u ponedjeljak namijenjen je razvoju ruralnih gospodarskih aktivnosti. Putem ovog pretpristupnog programa Europske unije korisnik koji udovoljava kriterijima može nepovratno dobiti 50 posto ulaganja. Maksimalni iznos nepovratnih sredstava je 75.000 eura.

S obzirom na to da je potrebno priložiti cijeli niz dokumenata, s prikupljanjem treba zapoceti što prije, upozorava Igor Juricic, savjetnik u Agenciji za ruralni razvoj Istarske županije koja pomaže kandidatima. Izmedu ostalog potrebno je priložiti poslovni plan, cjenovne ponude te niz dokumenata o financijskom stanju podnositelja zahtjeva. U Agenciji za ruralni razvoj ovog puta ocekuju više kandidata negoli ih je bilo prijavljeno na slicnom natjecaju raspisanom proljetos. Tada je prijavljeno 28 kandidata, do sada ih je deset odbijeno, a ostali još cekaju na odgovor.

Mjera 302 IPARD programa namijenjena je ulaganju u ruralni turizam, tradicijske obrte, izravnu prodaju proizvoda na poljoprivrednom gospodarstvu, kao i ulaganju u sektor usluga. Odnosno namijenjena je ulaganju u izgradnju, rekonstrukciju ili opremanje kapaciteta za pružanje nepoljoprivrednih usluga u ruralnim podrucjima.

S obzirom na zahtjevnost prijave, AZRRI korisnicima IPARD-a pruža usluge procjene prihvatljivosti ulaganja, vodenja projekta, izradu poslovnog plana, vodenje javne nabave te podršku za cijelo vrijeme trajanje projekta i kontrole na terenu.

S obzirom na to da kandidat treba sam pribaviti cjelokupni iznos ulaganja, a tek potom može racunati na sredstva iz fonda, moguce je putem HBOR-a osigurati kredit uz dva posto kamata s dvije godina poceka i na rok od 12 godina.

Realno, na natjecaj se stignu prijaviti oni projekti koji su vec daleko odmakli s pripremama i imaju svu pratecu dokumentaciju. Ipak, to ne znaci da se i ostali ulagaci ne trebaju pripremati pa ce se kandidirati iducu put. Kao što je poznato, isti je natjecaj raspisan ove godine dva puta, a ocekuje se da ce biti i u iducoj godini. (J. ORLIC)


Podijeli: Facebook Twiter