Europski nakurnjak oduševio Medulince

Revija crokurnjaka
Revija crokurnjaka

Tko u petak navečer nije na medulinskoj placi pogledao predstavu "Europski nakurnjak", može mu samo biti žao. Propustio je dobru atmosferu i smijeh na koji konstantno provocira predstava mlade ekipe riječkog teatra Scena.

Izvrsna gluma i dijalozi držali su pažnju publike cijelih sat i pol. Glavna zvijezda predstave je baba Katarina, koju je apsolutno odlično "skinuo" glumac Alen Lorencin, antieuropskounijski raspoložena i u svakodnevnim prepiranjima s unukom Boškom uvjerenim da ulazak Hrvatske u EU donosi samo najbolje Hrvatskoj.

Priča je klasična hrvatska, Bošku treba deset godina da završi fakultet, što je dovoljno dugo da baba od svoje mizerne mirovine uštedi novac koji mu uručuje na dan diplome. Diplomirani ekonomist ne može živjeti s roditeljima, jer on je sad gospodin čovjek, pa se seli kod babe. No, tako nezaposlen i bez perspektive pomalo živcira babu, koja smatra da samo motika može kruha dati.

Na to Bošku padne na um da smisli izvorni hrvatski proizvod za kojim će EU poludjeti, a baba mu na to dobaci da slobodno može EU-u prodavati nakurnjake.

Ne budi lud, i Boško zatraži kredit od Nove Slovenske Banke, no uvjeti su da je ili oženjen, ili ima nekretninu, ili mora biti zaposlen, a tu je naravno i jamac. Baba postaje jamac, Boško se ženi susjedom Brankicom (koju ne doživljava iako je luda za njim) i kredit je odobren.

Baba je naravno zadužena za pletenje nakurnjaka odnosno crokurnjaka (kravata povezana s nakurnjakom). Predstava završava s dva moguća scenarija, crokurnjake nitko neće i baba mora u zatvor, i za crokurnjacima je poludio Đani Armani i sve ih otkupio.

Predstavu su izveli članovi riječkog teatra Scena, po tekstu Alena Lorencina dok režiju potpisuje Dino Popovac. Unuka Boška glumi Nikola Šubić, Brankica je Tanja Pavlović, a agentica Nove Slovenske Banke je Danijela Macura. Đanija Armanija predstavlja režiser odnosno Dino Popovac.

Predstava je premijeru simbolično imala 1. srpnja. S obzirom na aktualnost teme članovi teatra Scena odlučili su u sljedećih 12 mjeseci obići cijelu Hrvatsku, a jedno od prvih mjesta koje su posjetili je upravo Medulin. (piše i snimila T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter