Europski liberali i demokrati u Poreču

Ivan Jakovčić, Ivan Vrdoljak, Doris Ansari, gradonačelnik Edi Štifanić i Berislav Šipuš iz Ministarstva kulture
Ivan Jakovčić, Ivan Vrdoljak, Doris Ansari, gradonačelnik Edi Štifanić i Berislav Šipuš iz Ministarstva kulture

Izvanredni sastanak ALDE-a, grupe Saveza liberala i demokrata za Europu pri Odboru regija Europske unije, održan je danas u Istarskoj sabornici u Poreču, gdje se okupilo više od 30 predstavnika iz desetak država članica EU-a. Ovo je bio prvi sastanak ALDE-a u Hrvatskoj. Glavna su pitanja bila otvaranje novih radnih mjesta na lokalnoj i regionalnoj razini te turizam i kultura kao pokretači zapošljavanja i gospodarskog rasta.

Konferenciju je otvorila Doris Ansari, prva potpredsjednica ALDE-a u Odboru regija.

- Naše gospodarstvo pretrpjelo je velike gubitke i potrebne su promjene. Treba dobro razmisliti koliko će one biti brze i radikalne te razmijeniti iskustva, jer želimo da Hrvatska kada uđe u Uniju više uplaćuje nego što prima, rekao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak.

- Ovo je jedan vrlo važan skup koji organiziramo uoči ulaska u Europsku uniju. Naši prijatelji liberali s regionalnog i lokalnog nivoa iz više država odlučili su doći vidjeti Istru i naša iskustva. Iako mi prije toga imamo puno za naučiti od njih, oni će ovim putem vidjeti i ono što smo mi napravili. To na neki način znači trajno povezivanje s europskim partnerima.

Istra radi na tome već gotovo dva desetljeća, a ovo je rezultat jednog dugotrajnog procesa prijateljstva koje njegujemo s mnogim partnerima u Europi i urodilo je plodom, konkretnim projektima, kazao je župan Ivan Jakovčić. Dodao je da će sudionici konferencije obići i upoznati se s projektima u Istri koje treba realizirati europskim novcem, od obnove Završja do utvrda u Puli.

- Jedna od važnijih stvari o kojima razgovaramo sigurno su strukturni fondovi, jer se sredstva iz njih uvećavaju za 10 posto nakon ulaska u EU, rekao je Oriano Otočan, pročelnik županijskog odjela za međunarodnu suradnju i EU integracije i predsjednik ALDE-a. Objasnio je da je ALDE asocijacija koju čini mreža od 13 agencija lokalne demokracije.

- Istra trenutno u tome ima vodeću ulogu. Jedna od agencija lokalne demokracije osnovana je u Brtonigli prije 15 godina. Po svojoj ulozi u regionalnoj i međunarodnoj politici na europskom nivou, Istra je dobila čast predsjedanja tom velikom asocijacijom, zaključio je Otočan. (piše V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter