Europski farmeri na rubu opstanka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proizvodaci mlijeka, uglavnom iz Njemacke, Francuske i Belgije, koji vec danima prosvjeduju u Bruxellesu, a od jucer i u Luksemburgu, zasad su dobili samo politicku podršku, ne i konkretnu traženu pomoc. Naime, lideri 27-ice su zadužili Europsku komisiju da u roku od dva mjeseca napravi dubinsku analizu tržišta mlijecnih proizvoda ukljucujuci i mogucnosti za stabilizaciju stanja.

O problemu cijene mlijeka jucer su u Luksemburgu razgovarali i ministri poljoprivrede koje su celnici Komisije za poljoprivredne organizacije u EU (COPA) i Komiteta za poljoprivredno zadrugarstvo u EU (COGECA) upozorili da je od rijeci puno važnije djelo. Padraig Walshe, predsjednik COPA-e upozorio je da su proizvodaci mlijeka u vrlo ozbiljnoj ekonomskoj krizi. Potražnja za mlijecnim proizvodima je strmoglavo pala u citavoj EU, i tome se farmeri ne mogu prilagoditi. Cijene su pale na povijesno najnižu razinu, a troškovi ostali jednako visoki.

To je propast za farmere i dovodi u pitanje citavu proizvodnju mlijeka i mlijecnih proizvoda u Europi, napisao je Walshe u svojoj noti upozorenja poslanoj ministrima poljoprivrede.

Problemi postoje i u drugim poljoprivrednim sektorima, posebno u proizvodnji svinjskog mesa, ovaca i koza te maslinovog ulja.


Podijeli: Facebook Twiter