"Europski duh" - nova knjiga Viktora Žmegača

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Knjiga "Europski duh" Viktora Žmegača nastavlja se na prethodne uspješnice tog autora "SMS eseji" i "Filozof igra nogomet", također objavljene u Profilovoj ediciji "Velimir Visković bira za vas".

U njoj se skladno prožimlju esejistička forma i ležerni ton pripovijedanja, lišen profesorskog dociranja, čak i kad se govori o vrlo ozbiljnim temama - piše u najavi nakladnika.

Osnovna je Žmegačeva teza da je suvremeno doba svjetske povijesti obilježeno krajnjim ekstremima.

S jedne strane, tehnološka revolucija zasniva se na snažnom napretku znanosti i racionalističke filozofije, s druge strane u društvenom životu svakodnevno se suočavamo s jakim manifestacijama iracionalizma.

Ponekad je na djelu i posvemašnji barbarizam koji se služi superiornim tehnološkim proizvodima.

I u ovoj knjizi povodi esejima vrlo su često vezani za zgode iz autorova svakodnevnoga života: to može biti knjiga koju autor upravo čita, neki novinski članak, društveni fenomen, popularna uzrečica, grafit zapisan na zidu...

Razlika je jedino u tome što su eseji nešto duži; neki obasežu i do četrdesetak autorskih kartica. Zbog beletriziranog iskaza i vještog poentiranja, ovoj esejističkoj formi najbolje bi pristajao naziv "sintetična proza".

U njoj se prepleću različiti tipovi diskursa: od kulturološkog razmatranja do aktualističkih zapisa o društvenim fenomenima suvremenog razdoblja.

Viktor Žmegač (1929) professor je emeritus Sveučilišta u Zagrebu. Objavio je znatan broj knjiga na hrvatskom i njemačkom jeziku, uglavnom s područja njemačke književnosti, kroatistike i muzikologije, među kojima su velika sinteza njemačke kulture "Od Bacha do Bauhausa: povijest njemačke kulture" (2006.), "Majstori europske glazbe" (2009.), i "Prošlost i budućnost 20. stoljeća" (2010.). Dobitnik je brojnih nagrada. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter