Europski dan jezika: Jezik kao splet uličica i trgova

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Europski dan jezika utemeljilo je Vijeće Europe 2001., a bila je to Europska godina jezika s ciljem poticanja jezične različitosti, višejezičnosti i cjeloživotnog učenja. Taj se dan obilježava 26. rujna.

Aktivnosti se ne održavaju samo toga dana već kroz duže razdoblje zahvaljujući radionicama, promocijama knjiga i akcijama očuvanja jezika. Jezici, kao i dijalekti te mjesni govori svakodnevno izumiru, a s njima i dio tradicije, kulture i bogatstva nekog naroda. Zato je hvalevrijedna svaka inicijativa njihova očuvanja, posebice u pisanome obliku jer poznato je koliko su globalizacija te moderna sredstva komuniciranja okrnjili jezike.

Europski dan jezika se temelji na inicijativi Vijeća Europe. Cilj akcijskog dana je vrjednovanje svih jezika i kultura, kao i doprinosa osoba koje govore više jezika, povećanje individualne višejezičnosti i motivacija Europljana za doživotno učenje jezika.

Glavni su ciljevi obilježavanja Europskog dana jezika: upozoriti građanstvo na važnost učenja jezika i poticati učenje većega broja jezika da bi se povećala višejezičnost i razumijevanje različitih kultura, promicati bogatu jezičnu i kulturnu raznolikost Europe te poticati cjeloživotno učenje jezika u školi i izvan nje.

Danas u svijetu, prema nekim od lingvističkih statistika, postoji oko 6.000 raznih jezika, u Europi oko 160. No, o tome postoje uvijek kontradiktorni podaci. Većini jezika možemo utvrditi srodnost s drugim jezicima, što znači da su se zajedno s njima razvili iz istog prajezika. Jezici su podložni promjenama, utjecaju drugih jezika i sredstava komunikacije. (Piše Vanesa BEGIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter