Europski dan jezika: Igre bez granica u Škofijama

Europski dan jezika u Škofijama (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Europski dan jezika u Škofijama (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Potezali su konop, skakali u dalj, odmjerili snage u krosu, odbojci i nogometu te tako u sportskom nadmetanju i druženju pod geslom "Igre bez granica", obilježili Europski dan jezika.

Buzetske osnovce ugostili su njihovi vršnjaci iz Osnovne škole Oskarja Kovačiča u mjestu Škofije u Sloveniji, jedan kilometar udaljenom od državne granice sa Italijom i 14 kilometara od Trsta. Boje buzetske škole na susretu je predstavljalo pedeset buzetskih osnovaca u pratnji tri učitelja.

Već tradicionalno Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja" Buzet obilježava Europski dan jezika. Posljednjih godina buzetski osnovci toga su se dana susretali sa vršnjacima iz talijanske škole - Scuola media Lionello Stock iz Trsta, a ove godine obilježili su ga zajedničkim sportskim danom u Škofijama. Uzvratni susret dogovoren je za svibanj iduće godine kada slovenski osnovci dolaze u Buzet.

Obilježavanjem Europskog dana jezika nastoji se poticati učenje većeg broja jezika i promicati višejezičnost te razumijevanje različitih kultura. Susretima osnovaca pograničnih područja razvija se kod učenika prihvaćanje različitosti i poštivanje drugih ljudi, te njeguju nova prijateljstva.


Najmlađi Umažani spremni za europske izazove
Osnovna škola Marije i Line Umag prigodnom je priredbom ispred Pučkog otvorenog učilišta obilježila Europski dan jezika
Učenička priredba pod vodstvom njihovih mentora započela je recitacijom pjesme "djevojčica i ja" književnika Dragutina Tadijanovića na hrvatskom i talijanskom jeziku.

Slijedili su nastupi polaznika područnih škola s pjesmama na engleskom i talijanskom jeziku, potom skečevi literarno-scenske grupe, potom recitacija njemačke pjesme "Gefunden" autora Johanna Wolfganga von Goethea. Pjevala se i poznata pjesma "Bratec Martin" na francuskom, njemačkom, talijanskom, engleskom i hrvatskom jeziku, čime su mladi Umažani svojim znanjem pokazali da će svoje mjesto pod europskim suncem lako pronaći.

Priredbi se pridružila ove godine i Talijanska osnovna škola "Galileo Galilei" s aforizmima na temu jezika, a bilo je i nekoliko recitacija na temu sporta. (G. ČALIĆ ŠVERKO, T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter