Europski dan borbe protiv trgovine ljudima

(Arhiva)
(Arhiva)

Na današnji dan obilježava se Europski  dan borbe protiv trgovanja ljudima koji je Europska komisija proglasila je 2007. godine s ciljem jačanja svijesti o problematici suzbijanja trgovanja ljudima. Tim povodom Ravnateljstvo policije u suradnji sa svim policijskim upravama i partnerima tijekom čitavog ovog mjeseca provodi niz preventivnih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje trgovanja ljudima, posebice ženama i djecom.

U suradnji sa svim nadležnim institucijama i organizacijama, privatnim sektorom, lokalnom zajednicom, udrugama civilnog društva i građanima, policija intenzivnije provodi preventivnu akciju "Zajedno" koja je krenula 2014. godine.

Nacionalni plan

U okviru Nacionalne strategije suzbijanja trgovanja ljudima, u Ministarstvu unutarnjih poslova naglašavaju da ulažu značajne napore ne bi li bi sustavnim i proaktivnim pristupom otkrivanja kriminaliteta trgovanja ljudima, implementirali sve mjere i aktivnosti zacrtane aktualnim Nacionalnim planom za suzbijanje trgovanja ljudima za razdoblje 2012.-2015.

Izvješćem u sredini razdoblja (mid-term report) o Strategiji Europske unije na iskorjenjivanju trgovanja ljudima za razdoblje 2012.-2016. u svih 28 država članica EU-a, zabilježeno je 30.146 žrtava. Pokazalo se da su 8O posto žrtava žene, dok 16 posto čine djeca. Više od tisuću djece bilo je žrtvom trgovanja ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja, a 69 posto žrtava, žrtve su trgovanja ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja. Pokazalo se da je 95 posto žrtava seksualnog iskorištavanja žene, 71 posto žrtava iskorištavanja radne snage su muškarci, dok su 65 posto žrtava građani EU-a.

"Zajedno" u Istri

Kroz akciju "Zajedno", u Istri su tijekom 2014. godine educirani djelatnici svih istarskih zavoda za zapošljavanje o navedenoj problematici, učenici završnih razreda srednjih strukovnih škola, a letci o problematici trgovanja ljudima dijeljeni su na graničnim prijelazima.

Ove godine, tijekom listopada, studenog i prosinca, u završnim razredima pojedinih istarskih srednjim škola, održat će se edukacije učenika, uz korištenje materijala iz kampanje "Dvije djevojčice" – kampanje protiv trgovanja ljudima, posebice ženama i djevojkama u svrhu seksualnog iskorištavanja.

Kroz edukacije, učenici će dobiti informacije o fazama trgovanja ljudima, njihovim posljedicama, potencijalno rizičnim situacijama, kao i najpoznatijim mitovima i činjenicama kod problematike trgovanja ljudima. U tijeku je i održavanje infopunktova u gradovima diljem Istre, u suradnji s gradskim društvima Crvenog križa i Centrom za građanske inicijative Poreč, a jučer su građani sve informacije o ovoj problematici mogli dobiti na porečkoj tržnici. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter