Europski dan 112: Edukacija u osnovnoj školi u Krnici

Edukacijom smo do sada obuhvatili 3.500 učenika, a još nismo imali slučaj da je netko od djece zvao 112 bez razloga
Edukacijom smo do sada obuhvatili 3.500 učenika, a još nismo imali slučaj da je netko od djece zvao 112 bez razloga

Sirene vatrogasnog kamiona i vozila Državne uprave za zaštitu i spašavanje oglasile su se danas na igralištu Osnovne škole Vladimira Nazora u Krnici, a da nije šala sugerirala su i rotaciona svjetla te visoki mlaz vode iz vatrogasnog šmrka.

Srećom, bio je to tek dio edukacije učenika, prigodno organizirane na Europski dan broja 112, u režiji Područnog ureda zaštite i spašavanja Pazin i u suradnji s DVD-om Marčana i Gradskim društvom Crvenog križa Pula. Da se edukacija održi baš na taj dan, 11.2., bila je želja škole.

Educiralo se 40-ero učenika od prvog do četvrtog razreda s učiteljicama Gordanom Antunović, Dolores Bulešić i Emom Škabić te psihologinjom Jasminkom Brlas. Renato Kalac, voditelj PUZS-ovog Odjela za preventivne i planske poslove, u pratnji Nirvane Ukušić, pročelnice Područnog ureda, i Doriana Orbanića, voditelja Županijskog centra 112 Pazin, djeci je predstavio sve bitne stvari oko tog broja za žurne službe - kada, zašto i kako nazivati 112 te kako komunicirati s dežurnim osobama u Centru.

Kako to izgleda u praksi isprobali su učenici: u jednoj insceniranoj akciji dežurnima u Pazinu prijavili su poplavu u školskoj kuhinji, u drugoj požar u susjedstvu. Na svu sreću, rekli su mališani, do sada nisu imali potrebe zvati 112.

- Edukacijom smo do sada obuhvatili 3.500 učenika, a još nismo imali slučaj da je netko od djece zvao 112 bez razloga, rekao je Kalac. Prepričao im je događaj kada se dječak iz Pule izgubio, nazvao je 112, a oni su obavijestili policiju koja ga je brzo povezala s roditeljima.

Kalac im je i objasnio da taj besplatni broj služi u svim žurnim situacijama, bilo da postoji potreba za intervencijom vatrogasaca, hitne pomoći, policije, gorske službe, veterinara…

Djevojke iz Mladeži pulskog Crvenog križa, pod vodstvom Jelene Rupčić, demonstrirale su pružanje hitne pomoći unesrećenima. Helena Babić učila je učenike postupak reanimacije na lutki, a volonterke i srednjoškolke Angela Božac, Antonela Tustanja i Barbara Vrček saniranje ozljeda i previjanje.

Najveseliji dio edukativnog programa pokazala se demonstracija vatrogasne opreme na igralištu. Učenici su se, s vatrogasnim pojasom i kacigom, okupili oko predsjednika DVD-a Marčana Klaudija Knapića koji im je govorio o vatrogasnim zadacima, intervencijama i ustroju. (Z. STRAHINJA; snimio N. LAZAREVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter