Europske nagrade istarskim dizajnerima

Sonda dizajnirala Orlićevu zbirku poezije "Nedjeljom zatvoreno"
Sonda dizajnirala Orlićevu zbirku poezije "Nedjeljom zatvoreno"

Zbirka poezije Drage Orlića "Nedjeljom zatvoreno" koju je dizajnirao Studio Sonda te Adrisov rad "Četiri knjige u jednoj" koji su dizajnirali Bruketa&Žinić OM, dobitnici su europskog srebra za dizajn. Nagrade European Design Awards prošle su im subote u Beču dodijelili europski strukovni novinari za dizajn. Riječ je, naime, o europskom natjecanju u dizajnu u kojem žiri čine novinari i urednici uglednih europskih dizajn publikacija.

Konceptualno rješenje zbirke poezije "Nedjeljom zatvoreno" propituje mora li suvremeni pjesnik svoju poeziju pakirati kao robu široke potrošnje, kako bi bila zamijećena u vrijeme kada poezija generalno postaje posve marginalizirana. Riječi pjesnika su pakirane i izvagane na kilograme, poigravajući se aluzijom na svakodnevni konzumerizam koji danas postaje gotovo jedini vid komunikacije koju suvremeni čovjek razumije.

Na istarskom dijalektu izraz "doprta butiga" ili "otvoren dućan" koristi se kada netko ima otvoren šlic na hlačama. Zbirka se zove "Nedjeljom zatvoreno", no šlic na hlačama pjesnika (poster predstavlja realan portret autora) zapravo je otvoren, kao simbol otvorenog dućana.

"Četiri knjige u jednoj" godišnje je izvješće Adris grupe za 2014. godinu. Te je godine Adris kupio većinski udio u Croatia osiguranju. Nakon TDR-a, Maistre i Cromarisa, započela je nova priča koja će dugoročno osigurati rast, razvoj i održivost Adris grupe (u međuvremenu je prodala TDR) . Ovaj je nagrađeni projekt osmislila agencija Bruketa&Žinić OM, kojoj je ovo deveta nagrada European Design Awards od početka dodjele 2009. godine, a šesta za projekte u suradnji s Adris grupom. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter