Europske burze u plusu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na europskim su tržištima vodeći indeksi u ponedjeljak ojačali zahvaljujući porastu cijena dionica banaka HSBC i Commerzbank, čiji su snažni poslovni rezultati zasjenili negativni utjecaj slabih kineskih pokazatelja, a u fokusu ulagača bio je prvi dan rada grčkih burzi nakon petotjedne obustave, koji je obilježio oštar pad cijena dionica. Paneuropski FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih kompanija ojačao je 0,7 posto. Pritom je frankfurtski DAX oko podneva bio u plusu za 0,53 posto, na 11.368 bodova, a pariški CAC za 0,32 posto, na 5.098 bodova. Londonski Ftse indeks skliznuo je, pak, za 0,02 posto, na 6.694 boda. Dionice HSBC-a ojačale su 1,2 posto nakon što je banka izvijestila o većoj dobiti u prvih šest ovogodišnjih mjeseci te o prodaji brazilskog ogranka banci Banco Bradesco za 5,2 milijarde dolara. U plusu su bile i dionice Commerzbanka nakon što je njemačka banka također izvijestila o većoj dobiti.

Na strani gubitnica bile su, pak, dionice rudarskog sektora, koje su se našle pod pritiskom nakon vijesti o padu industrijskih aktivnosti u Kini, najvećem svjetskom potrošaču metala. U fokusu investitora je i Grčka, gdje je prvog dana trgovanja nakon pet tjedana obustave glavni indeks Atenske burze potonuo oko 20 posto, pritisnut padom cijena dionica u tamošnjem bankarskom sektoru. Trgovanje na Atenskoj burzi obustavljeno je bilo krajem lipnja u sklopu kontrole protoka kapitala uvedene sa ciljem zauzdavanja odljeva eura, koji je zaprijetio kolapsom tamošnjih banaka i izlaskom zemlje iz eurozone. U međuvremenu je Atena dogovorila okvirni paket međunarodnih zajmova s partnerima u Europskoj uniji u zamjenu za teške reforme i stroge mjere štednje. No, kako do primjene toga sporazuma još treba pričekati, zabrinutosti vezane uz političku i gospodarsku stabilnost ne prestaju jenjati.

Utjecaj Grčke na ostatak Europe ublažile su, međutim, poticajne mjere Europske središnje banke (ECB), čije su rekordno niske kamatne stope i likvidnost poduprli rast cijena dionica na europskih tržištima, pojašnjavaju analitičari. "Mnogo prekomorskih ulagača prestalo je posvećivati preveliku pažnju Grčkoj. ECB-ove mjere pomažu ograničiti negativne utjecaje iz Grčke", kazao je Andreas Clenow, menadžer hedge fonda pri ACIES Asset Managementu. Od pojedinačnih dobitnica izdvaja se i dionica Heinekena, s najvećim dnevnim skokom cijene u proteklih godinu dana nakon što su njegovi poslovni rezultati u drugom tromjesečju nadmašili očekivanja tržišta. Prema podacima Thomson Reuters StarMinea, 55 posto kompanija s izlistanim dionicama u burzovnom indeksu European STOXX 600 u dosadašnjem je dijelu sezone objave rezultata poslovanja ili nadmašilo očekivanja tražila, ili je bilo u skladu s njima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter