Europske agencije masovno špijuniraju građane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Špijunske agencije u zapadnoj Europi surađuju u masovnom nadzoru interneta i telefonskih komunikacija, baš kao i njihove američke kolege, piše u subotu Guardian.

Pozivajući se na dokumente koje je objavio bivši suradnik američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edward Snowden, Guardian piše da te agencije prisluškuju komunikacije putem optičkih kablova i tajno surađuju s privatnim telekomunikacijskom tvrtkama. Navodi Njemačku, Francusku, Španjolsku, Švedsku i Nizozemsku kao zemlje u kojima obavještajne agencije razvijaju takve metode u suradnji s kolegama, uključujući britansku agenciju GCHQ.

Izvješće bi moglo dovesti u neugodnu situaciju vlade tih zemalja, osobito njemačku i francusku, koje su najglasnije u kritikama zbog američkog masovnog prisluškivanja europskih komunikacijskih mreža koje je razotkrio Snowden. Njemačka je, zajedno s Brazilom, u petak u UN-u iznijela prijedlog rezolucije koji poziva da se stane na kraj pretjeranom elektroničkom nadzoru, prikupljanju podataka i drugim kršenjima privatnosti.

Guardian navodi da dokumenti GCHQ-a koje je objavio Snowden pokazuju da se britanska agencija hvali da je savjetovala europske kolege o tome kako mogu zaobići domaće zakone koji bi trebali ograničiti njihove nadzorne ovlasti. Pozivajući se na izvješće GCHQ-a iz 2008. o situaciji u svakoj zemlji, list navodi da su britanski špijuni bili osobito impresionirani njemačkom agencijom BND, koja ima "golem tehnološki potencijal i dobar pristup srcu interneta".

Britanska agencija hvali također francusku agenciju DGSE, osobito njezine bliske veze s jednom neimenovanom telekomunikacijskom tvrtkom. Slično se ocjenjuju i obavještajne agencije u Španjolskoj, Švedskoj i Nizozemskoj. Britanci nisu zadovoljni samo Italijom zbog sukoba između suparničkih agencija i pravnih ograničenja za njihove aktivnosti, piše Guardian. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter