Europska sredstva za infrastrukturu dostojnu Istre 21. stoljeća

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

- Infrastruktura je preduvjet razvoja i čuvanja naše zelene Istre, poručio je župan Valter Flego na današnjoj konferenciji za novinare u Buzetu predstavljajući rezultate natječaja iz EU fonda za ruralni razvoj, te dodao kako je Istra još jednom pokazala da je tajna uspjeha imati spremne projekte i zadovoljiti stroge standarde EU fondova. Među 75 odobrenih zahtjeva na nivou Hrvatske za koje se iznos potpore penje na 302 milijuna kuna, čak je 12 vodoopskrbnih i kanalizacijskih projekata iz Istre za koje će se osigurati oko 65 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

- Veseli što će se ovi projekti realizirati velikim djelom na području ruralne Istre za vodoopskrbne projekte koje bi bilo teško pokriti iz poslovanja ili za zaštitu izvorišta pitke vode gdje dolazi do izražaja istarska solidarnost. Tako ćemo nastaviti i dalje, s jedne strane štititi izvorišta, s druge strane štiti more i s treće širiti vodoopskrbnu mrežu kako bi svi stanovnici imali infrastrukturu dostojnu Istre 21. stoljeća, rekao je Flego.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započela je s izdavanjem Odluka o prihvatljivosti za korisnike koji su se javili na natječaj Mjere 07 "Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima" iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020., za provedbu operacije 7.2.1. "Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju, pročišćavanje otpadnih voda". Potpisivanje ugovora o sufinanciranju najavljeno je za danas (srijeda) kada u Istru, odnosno Poreč dolazi ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Istarskom vodozaštitnom sustavu sa sjedištem u Buzetu odobreno je svih devet kandidiranih projekata vrijednih 48,8 milijuna kuna, Vodovodu Pula jedan projekt od 6 milijuna kuna, Istarskom vodovodu Buzet jedan projekt od 2,7 milijuna kuna te umaškoj firmi 6. Maj odvodnja također jedan projekt vrijedan 7,1 milijun kuna.

Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić izrazio je zadovoljstvo što će se na buzetskom području graditi dva sustava od oko 9,2 milijuna kuna, čime će se značajno unaprijediti komunalni standard prvenstveno mještana Črnice i Ročkog Polja. - Istarske tvrtke su i do sada na natječajima pokazale da mogu biti vrlo uspješne i povući veliki dio novaca za projekte koji će se graditi iz sredstava EU fondova, a ne na teret potrošača, istaknuo je Žulić.

IVS-u je prihvaćeno devet kanalizacijskih sustava iz devet različitih jedinica lokalne samouprave, od kojih za sedam samo kolektorsku mrežu, a za dva sustava mrežu i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Ukupni iznos koji je prihvatljiv za sufinanciranje iznosi 48,8 milijuna kuna. Riječ je o sustavima Podmeja - Cerje - Grimalda, Ritošin Brig, Rapavel - Anžići - Smolići, Štrmac, Lindar, Loborika, Ročko Polje, Vicani i Mandalenčići na području općina i gradova; Cerovlje; Vižinada, Višnjan, Sveta Nedjelja, Pazin, Marčana, Buzet, Raša i Gračišće.

- Projekti će se realizirati na ruralnom prostoru na koji bi kanalizacija vrlo teško došla na nekoj ekonomskoj bazi, ali kroz program IVS-a oplemenjen vanjskim sredstvima danas je postala stvarnost. Sto postotno financiranje ovih zahvata za nas znači ubrzavanje daljnje gradnje i daje nam veliki vjetar u leđa jer nam na raspolaganju ostaju vlastita sredstva koja se paralelno mogu dalje ulagati, rekao je direktor IVS-a Daniel Maurović.

Istarski vodovod na natječaj je aplicirao vodovodni ogranak Črnica kod Buzeta za naselje od oko 45 stalnih stanovnika. Vrijednost investicije, odnosno prihvatljivi troškovi su 2,7 milijuna kuna, radi se o cjevovodu i razvodnoj mreži po naselju Črnica ukupne dužina od 1.500 metara. - Sa nestrpljenjem očekujemo novi natječaj jer kroz mjesec, dva imat ćemo spremnih desetak projekata koje možemo kandidirati na istu mjeru, izjavio je direktor Istarskog vodovoda Buzet Mladen Nežić.

Komunalno poduzeće "6. Maj" Umag uspješno je apliciralo projekt koji će realizirati na području Općine Oprtalj. - Kanalizacijski sustav naselja Livade - kanalizacijska mreža s crpnom stanicom i uređajem za pročišćavanje otpadnih voda procijenjene je vrijednosti oko 7,1 milijuna kuna. Ovo je treći projekt koji ćemo u kratkom vremenu realizirati u unutrašnjosti Istre, nakon naselja Kršete i Završje, izjavio je član Uprave umaškog komunalca Reuf Šerbečić.

Vodovodu Pula odobren je projekt vodovodne mreže u naselju Valtura na području Općine Ližnjan, u iznosu od 6 milijuna kuna. Projektom je predviđena rekonstrukcija i izgradnja ukupno 5.556 metara cjevovoda. - Provedbom ovog projekta planiraju se ostvariti specifični ciljevi na poboljšanju postojećeg sustava vodoopskrbe, osigurati kontinuiranu vodoopskrbu naselja, te smanjiti troškove održavanja. Izgradnjom dijela nove vodovodne mreže stvorit će se uvjeti za prebacivanje privremenih priključaka na stalne te za priključenje novih potrošača, izjavio je direktor Vodovoda Pula Dean Starčić.

Istra ima dovoljne količine pitke vode

Istra ovog ljeta može mirno spavati s obzirom raspolaže dovoljnim količinama pitke vode.

- Izvori su stabilni, količina vode u akumulaciji Butoniga je na zadovoljavajućem nivou što daje garanciju da nikakvih problema što se vodoopskrbe tiče tijekom ljeta neće biti, istaknuo je direktor Istarskog vodovoda Buzet Mladen Nežić. Trenutna potrošnja iznosi oko 1.300 litara vode u sekundi, većinom na području djelovanja Istarskog vodovoda, a ostalo otpada na Vodovod Pulu i Rižanski vodovod Kopar, te se polako približava ljetnom maksimu od 1.400 litara vode u sekundi koji se očekuje dostići sredinom kolovoza.

Na području Vodovoda Pula, rekao je direktor Starčić, izvori su stabilni, a jučerašnja potrošnja bila je oko 450 litara vode u sekundi i približava se ljetnoj špici potrošnje koja iznosi oko 530 litara vode u sekundi. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter