Europska sredstva stigla na Cicariju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Vodicama, selu na sjeverozapadu Cicarije, prigodnom je svecanošcu, obilježen pocetak radova na obnovi stare školske zgrade u "Speleo kucu". Adaptacija stare škole, provodi se u sklopu projekta Istarske županije, kojeg pod nazivom KUP - Karst Underground Protection, financira Europska unija.

Odsjek za zaštitu prirode i okoliša, Karst Underground Protection, provodi u sklopu IPA Programa EU CBC SI -HR 2007.-2013., kao nastavak uspješno provedenog projekta "Underground Istria". Istarska županija ujedno je vodeci partner projekta u cijem je partnerstvu i Javna ustanova "Natura Histrica", a sa slovenske strane ZRC SAZU- Institut za istraživanje kraškog podrucja iz Postojne.

Osnovni cilj je zaštita kraškog vodonosnika kao i uspostava sustava upravljanja speleološkim objektima na podrucju Istre. Projekt se provodi od pocetka prosinca 2009. godine i trajat ce do studenog ove godine, a ukupna mu je vrijednost 652 tisuca eura.

Najveci dio toga iznosa, oko 1,2 milijuna kuna, predviden je upravo za rekonstrukciju napuštene stare školske zgrade u Vodicama koja predstavlja svojevrsnu krunu projekta jer osmišljena je kao centar i uporište svih daljnjih aktivnosti u speleologiji na pogranicnom podrucju. Radovi bi trebali biti završeni u roku od šest mjeseci. Izvodac je tvrtka Tekol Teri iz Rijeke dok je nadzor povjeren tvrtki Ucka - konzalting iz Pazina.

U blizini škole, na samoj granici sa Slovenijom, nalaze se najznacajniji speleološki objekti u Istri. - Želja je da škola, nakon prenamjene u "Speleo kucu", zadrži edukativnu funkciju na nacin da se u njoj održavaju nastave u prirodi u sklopu osnovno i srednjoškolskih programa istarskih škola, znanstveni skupovi sa temom speleologije i krša, terenske nastave fakulteta iz Hrvatske i Slovenije, speleo škole i tecajevi te drugi slicni sadržaji, rekla je voditeljica projekta Ljiljana Dravec.

- Istarska županija danas prednjaci u Hrvatskoj po europskim projektima, sakupili smo vec šezdesetak milijuna eura europskih projekata. Jedan od njih je višenamjenski projekt u Vodicama, a kroz njega štitimo vodu, štitimo tlo, nacin i kvalitetu života, istaknuo je dožupan Vedran Grubišic.

Rekao je takoder da su speleološka društva kljucna karika Službe zaštite i spašavanja pa oprema nece biti iskorištena samo za istraživanja, vec i za spašavanje gradana u kriznim situacijama.Istarska županija je za potrebe cišcenja Istarskom speleološkom savezu kroz projekt osigurala potrebnu speleološku opremu u vrijednosti od 100.000 kuna, a opremu je u Vodicama simbolicno, potpisivanjem sporazuma, dožupan Grubišic urucio tajniku saveza Mateju Mirkacu. (Gordana CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter