Europska RTV unija traži uspostavu signala ERT-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska radiotelevizijska unija (UER) traži od grčke vlade da "preispita svoju odluku" o zatvaranju javne radiotelevizije ERT-a i "ponovo uspostavi njezin signal", rekao je njezin predsjednik Jean-Paul Philippot na tiskovnoj konferenciji u sjedištu ERT-a u Ateni.

"U pismu koje ćemo danas poslijepodne predati grčkom ministru financija Janisu Sturnarasu, tražimo od vlade da "preispita svoju odluku" o zatvaranju ERT-a koju je neočekivano donijela u utorak navečer i da se "ponovo uspostavi njezin signal", rekao je Philippot koji je doputovao u Atenu kako bi pružio potporu ERT-u.

U Grčkoj je u četvrtak održan 24-satni opći štrajk kao odgovor na odluku vlade o zatvaranju audiovizualne javne grupe ERT.

Vlada je u srijedu objavila da je podnijela nacrt zakona o preustroju audiovizualnog javnog sektora u Grčkoj koji obuhvaća "radio, internet i televiziju", pošto je dan ranije na opće iznenađenje zatvorena javna radiotelevizija.

Prekidom emitiranja na pet tv-kanala javne televizije i svih javnih radija grupe, Samaras, koji treba ovaj tjedan podnijeti izvješće trojki međunarodnih zajmodavaca, očito je želio pokazati odlučnost da dirne u "svete krave" javnog sektora, što je izraz kojim se poslužio vladin glasnogovornik.

Grupa ERT bila je kritizirana zbog svoje glomaznosti i političkog klijentelizma. Mnogi su Grci uvjereni da je ustanova gutala novac služeći političkim strankama, no svejedno su šokirani naglim prekidom emitiranja. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter