Europska liga: Riječanima prvi bod, poraz Dinama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U susretu 2. kola I. skupine Europske lige Rijeka je na stadionu Kantrida odigrala 1:1 protiv Real Betisa iz Seville.

Nogometaši Rijeke osvojili su prvi bod i postigli prvi zgoditak u natjecanju Europske lige. Rijeka je fanatičnom borbenošću došla do velikog boda u srazu s favoriziranom momčadi iz Primere, te u potpunosti opravdala svoje sudjelovanje u drugom najjačem europskom natjecanju nakon "potopa" kod Vitorije Guimaraes (0:4) u prvom kolu. 

Betis je utakmicu na Kantridi započeo tek s dvojicom igrača koji su nastupili preko vikenda u Primeri protiv Villareala, a to im se podcjenjivanje osvetilo na početku utakmice. Riječani su krenuli hrabro i u 10. minuti je Leon Benko na dodavanje Tomečaka u padu zakucao loptu u mrežu Španjolaca. Bio je to povijesni, prvi pogodak Riječana u Europskoj ligi.

Nažalost, slavlje zbog vodstva trajalo je manje od četiri minute, Riječani nisu uspjeli očistiti loptu iz svog kaznenog prostora, a tu nespretnost iskoristio je Kongoanac Cedric koji snažnim udarcem s 20 metara pogađa sami gornji lijevi kut. Betis je bio bolja momčad nakon izjednačenja, stvorili su tri izgledne prilike u prvom dijelu koje nisu rezultirale potpunim preokretom, a Riječanima je ipak pripala završnica poluvremena. U 40. minuti Benko je bio sam ispred vratara, ali je neobjašnjivo htio uposliti Krstanovića, pa je propala velika prilika domaćina za novo vodstvo.

Riječani su drugo poluvrijeme započeli opet uraganski, a već nakon dvije minute igre Benko ne koristi veliki poklon obrane Betisa. Hrvatska momčad se ravnopravno nosila s Betisom u drugom dijelu, u kojem nije bilo velikih prilika, jer su svi napadi gostiju završavali u bloku momčadi Matjaža Keka.

Za tri tjedna Rijeka gostuje u Lyonu, koji je na svom Gerlandu odigrao samo 1:1 s Vitorijom. 

Pred 10.000 gledatelja na stadionu Kantrida sudio je Bojko iz Ukrajine.

Strijelci: 1:0 Benko (10), 1:1 Cedric (14)

RIJEKA: Vargić, Tomečak (Boras, 62), Knežević, Marić, Bertoša, Maleš, Močinić, Kvržić (Mujanović, 65), Brezovec (Sharbini, 84)- Benko, Krstanović

BETIS: Andersen, Steinhöfer, Perquis, Jordi, Torres, Reyes (Nosa, 58), Sevilla (Verdu, 69), Didac, Juanfran, Cedric, Rodriguez (Molina, 85)  (Hina,NL)

 
Ludogorec - Dinamo 3:0

 

U susretu 2. kola B skupine Europske lige Dinamo je u Sofiji izgubio od Ludogoreca 0:3 (0:2) i nakon dva kola nalazi se na začelju ljestvice bez bodova i s minimalnim izgledima za plasman u 'europsko proljeće'.

Pred 10.000 gledatelja na stadionu Vasil Levski sudio je Studer iz Švicarske.

Strijelci: 1:0 Juninho (12), 2:0 Misidjan (34), 3:0 Djakov (61)

LUDOGOREC: Stojanov, Barthe, Choco, Moti, Junior Caicara, Aleksandro, Fabio Espinho, Juninho (Bezjak, 71), Djakov, Marcelinho (Zlatinski, 63), Misidjan (Abalo, 88)

DINAMO: Zelenika, Pivarić, Šimunić, Šimunović, Pinto, Ademi, Sare (Čop, 39), Brozović (Pamić, 87), Soudani, Fernandes, Sammir (Halilović, 68)

Hrvatski prvak doživio je težak poraz (0-3) u 2. kolu Europske lige na gostovanju kod Ludogoreca u Sofiji, poraz koji će se pamtiti po tragikomičnim pogreškama Dinamove obrane kod sva tri pogotka domaćina. Igrači Dinama itekako su svojim katastrofalnim pogreškama pomogli Ludogorcu da se "osveti" za lanjsko ispadanje, koje su Bugari doživili kao "krađu stoljeća". Prošle godine Dinamo je pogotkom u osmoj minuti sudačke nadoknade na Maksimiru izbacio Ludogorec u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Tada je u Razgradu Dinamo izvukao 1:1, a u uzvratu slavio sa 3:2.

Zagrepčani su iznimno loše ušli u utakmicu, pa su domaćini poveli u 12. minuti. S ruba šesnaesterca nabacio je Djakov, Marcelinho prebacio glavom na dva metra, a Juninho Quixada poptuno sam iz blizine glavom donosi prednost Ludogorecu. U 21. minuti prva prijetnja Dinama - Brozović je dodao Soudaniju, čiji udarac s 20-tak metara vratar Stojanov izbija u korner. U 34. minuti Bugari vode s 2-0 nakon početničke pogreške vratara Zelenike koji je ispucao loptu ravno u Nizozemca Misidjana, koji pogađa sami gornji kut vrata Dinama. U 45. minuti Čop je pronašao Soudania, no ovaj opet puca u Stojanova u zadnjoj prilici prvog dijela.

U 50. minuti Soudani je opet pucao u vratara Ludogoreca, a potom je Alžirac napravio još veću glupost u 61. minuti. U svom kaznenom prostoru Soudani je napucao svog igrača Šimunovića, a odbijenu loptu prihvaća kapetan domaćin Djakov i pogađa za 3-0. Dokraja utakmice je Dinamo pokušavao doći barem do počasnog zgoditka, ali su otišli posramljeni s nacionalnog stadiona u Sofiji.

U drugom susretu iz ove skupine PSV Eidnhoven je u Odesi pobijedio Čornomorec 2-0 golovima Depayja (13) i Jozefzoona (88). Na ljestvici vodi Ludogorec sa šest bodova, PSV i Čornomorec imaju po tri boda, dok su 'modri' na začelju bez bodova.

U idućem kolu Dinamo će 24. listopada ugostiti PSV Eindhoven pred praznim tribinama stadiona Maksimir, dok se u Odesi sastaju Čornomorec i Ludogorec. (Hina, NL)


Podijeli: Facebook Twiter