Europska liga: Pobijedili Chelsea i Fenerbahče

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prvom susretu polufinala Europske lige nogometaši Fenerbahčea su u Istanbulu na stadionu Sukru Saracoglu pred 50.000 gledatelja pobijedili Benficu 1:0, dok je u drugom susretu londonski Chelsea na gostovanju na stadionu St. Jakob-Park pred 38.000 gledatelja pobijedio Basel 2:1. Uzvratne utakmice su 2. svibnja u Londonu i Lisabonu.

Pobjednički pogodak za Fenerbahče postigao je Egemen Korkmaz u 72. minuti. Turski sastav je mogao i uvjerljivije slaviti, no njegovi igrači su zapucali kazneni udarac i još dva puta uzdrmali okvir suparničkog gola. Prvo je Moussa Sow u 18. minuti pogodio vratnicu, a potom je u sudačkoj nadoknadi Christian iz jedanaesterca uzdrmao okvir gola. Vratnicu je pogodio i Kuyt u 50. minuti.

Fenerbahče lovi svoj prvi finale nekog europskog kupa, dok se Benfica nada prvom europskom trofeju nakon više od 50 godina. Portugalski sastav je dva puta osvojio Kup prvaka (1961., 1962.), a još su šest puta igrali u finalima europskih kupova. Turci pamte Benficu i po tome što je 1975. u prvom kolu Kupa prvaka pobijedila 7:0, što je najteži Fenerbahčeov europski poraz u povijesti.

U drugom susretu Chelsea je načinio veliki korak prema finalu, koji je na rasporedu 15. svibnja u Amsterdamu na stadionu Arena. Golove za Bluese zabili su Victor Moses (12) i David Luiz (90+3), dok je strijelac za domaćine bio Schar (87-11m).

Londonski sastav je prošle godine slavio u Ligi prvaka, a ove sezone za utjehu želi pobijediti u Europskoj ligi. Bluesi bi time postali tek četvrti klub u povijesti koji je osvojio dva tri europska trofeja (Kup/Liga prvaka, Kup UEFA (Europska liga, Kup kupova)). To je do sada uspjelo Juventusu, Ajaxu i Bayernu. Švicarci su već samim plasmanom u polufinale ostvarili najveći uspjeh u klupskoj povijesti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter