Europska liga: Chelsea i Benfica u finalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pomalo u sjeni sjajnih ogleda u Ligi prvaka, doznali smo i finaliste Europske lige. U finalu najmasovnijeg europskog kupa 15. svibnja u Amsterdamu na stadionu Arena igrat će Benfica i Chelsea.

Benfica je u sjajnom susretu na stadionu Luz pred 65.600 gledatelja pobijedila Fenerbahče 3:1 nadoknadovši gol zaostatka iz prve utakmice u Istanbulu. Povela je golom Nicolasa Gaitana u devetoj minuti, no u 23. minuti Fener je izjednačio nakon sumnjivo dosuđenog jedanaesterca. Kazneni udarac je sigurno izveo Dirk Kuyt. Domaćin je u novo vodstvo stigao u 35. minuti golom Oscara Cardoza, a sjajni Pargvajac je svojim drugim golom u 67. minuti gurnuo Benficu u finale.

Portugalski sastav je izborio svoje deveto finale u nekom od europskih kupova, a do sada je osvojio dva trofeja - dva Kup prvaka (1961, 1962). U finalu elitnog natjecanja 'Starog kontinenta' Benfica je poražena još pet puta (1963, 1965, 1968, 1988, 1990), te jednom u finalu Kupa Uefa (1983).

Chelsea je na Stamford Bridgeu pred 41.800 gledatelja pobijedio Basel 3:1 potvrdivši pobjedu od 2:1 iz prve utakmice. Nakon što su 'Bluesi' bili bolji veći dio prvog poluvremena, Basel je poveo u sudačkoj nadoknadi, a strijelac je bio Mohamed Salah. Ipak, domaćin je moguće iznenađenje spriječio postigavši u prvih sedam minuta nastavka dva gola, a strijelci su bili Fernando Torres (50) i Moses (52). U 59. minuti David Luiz je postigao i treći gol za Chelsea.

Londonski sastav je prošle godine slavio u Ligi prvaka, a ove sezone ima priliku osvojiti i Europsku ligi. Bluesi bi time postali tek četvrti klub u povijesti koji je osvojio sva tri europska trofeja (Kup/Liga prvaka, Kup UEFA/Europska liga, Kup kupova). To je do sada uspjelo Juventusu, Ajaxu i Bayernu. Basel je već samim plasmanom u polufinale ostvario najvećih uspjeh u klupskoj povijesti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter