Europska kuhinja u strukovnim školama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Domu hrvatskih branitelja danas je održana završna konferencija projekta "Made for Success" (M4S)  - "Modernizacija kurikuluma hrvatskih turističkih i ugostiteljskih strukovnih škola - Formula uspjeha".

Vodeći partner Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula zajedno s još tri strukovne škole - Trgovačko-ugostiteljskom školom Karlovac, Srednjom školom Marakanutun de Dominisa Rab i Srednjom školom Zabok - u promotivnom su filmu pokazali sve ono što su njihovi učenici i profesori imali prilike naučiti tijekom šest tematskih tjedana europskih kuhinja. Nastavnici ugostiteljske grupe predmeta zajedno s učenicima iz škola iz Italije, Slovenije, Mađarske, Francuske, Norveške i Švicarske gostovali su u ovim hrvatskim školama gdje su zajedno s domaćinima pripremali tipična jela i pića iz svojih krajeva te predstavljali svoju tradiciju posluživanja.

Učenici iz hrvatskih škola su imali prilike naučiti brojna jela kao i vještine spravljena koktela i posluživanja, a za profesore su organizirane edukacije tehnike rada sa šećernom pastom i čokoladom, tehnike pripreme i posluživanja kave i napitaka od kave te trening za flair barmene. A sva će ta dodatna znanja profesori nastaviti prenositi na buduće generacije učenika.

Projekt čija je vrijednost 218.000 eura financirala je Europska unija u okviru programa IPA IV razvoj ljudskih resursa, a gotovo 200 tisuća predstavljaju bespovratna sredstva.

Svoje kulinarske, slastičarske, barmenske te tehnike posluživanja učenici su zajedno sa svojim nastavnicima imali prilike pokazali brojnim uzvanicima koji su degustirali delicije iz bogate istarske kuhinje, pripremljene na način vrhunskih majstora kuhinje. Četiri ravnateljice zajednički su razrezale tortu koja je nosila simbol projekta M4S čime je svečano i u slast završen ovaj zaista hvalevrijedan projekt. (M. JERIN, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter