Europska komisija traži promjenu "lex Perkovića"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska mora do 23. kolovoza predati Europskoj uniji točan rok do kojega će uskladiti hrvatski zakon o europskom uhidbenom nalogu s europskim zakonodavstvom, izjavila je u utorak Mina Andreeva, glasnogovornica povjerenice za pravosuđe Europske komisije Vivian Reding.

Hrvatska je krajem lipnja donijela zakon o europskom uhidbenom nalogu, kolokvijalno nazvan "lex Perković" kojim primjenu naloga ograničava na zločine počinjene prije kolovoza 2002. godine. Zakon je nazvan tako zbog sumnje da se njime štiti Josip Perković, nekadašnji djelatnik Udbe, jugoslavenskih pa poslije i hrvatskih tajnih službi, kojega njemačko pravosuđe želi ispitati u vezi s ubojstvom Stjepana Đurekovića u toj državi.

Reding je u pismu upućenom hrvatskom ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću koncem srpnja napisala da ono što Hrvatska učinila 28. lipnja, usvajanjem amandmana na zakon o europskom uhidbenom nalogu nije u skladu s europskim zakonodavstvom te da to treba korigirati, kazala je Andreeva.

- Povjerenica Reding u pismu ministru Miljeniću traži da Hrvatska odredi točne rokove do kojih će se uvesti promjene na zakon da bi se uskladio s europskim pravnim stečevinama, rekla je Andreeva. "Očekujemo odgovor do 23. kolovoza", dodala je.

Reding je ministru Miljeniću pisala nakon što je primila dopis jednoga zastupnika njemačkoga Bundestaga o tome da Hrvatska izbjegava postupiti u skladu s europskim uhidbenim nalogom.

Ministarstvo pravosuđa primilo je pismo koje je ministru Orsatu Miljeniću uputila potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding vezano uz "lex Perković", ali ga nije spremno komentirati, kazao je u utorak glasnogovornik tog ministarstva Sergej Abramov.

Sabor je 28. lipnja donio Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU-a koji je izazvao mnoge kritike hrvatske oporbe, dijela javnosti i nezadovoljstvo EK-a zbog odredbe po kojoj se vremenski ograničava europski uhidbeni nalog na djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter