Europska filmska nagrada: 47 filmova iz 31 zemlje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nadolazećim tjednima 2.700 članova Europske filmske akademije glasovat će za konačne nominacije u različitim kategorijama dodjele ovogodišnje 25. europske filmske nagrade. Nominacije će biti objavljen 3. studenoga u Sevilji, a dodjela nagrada je 1. prosinca na Malti. U 20 zemalja s najviše članova EFA oni su glasovali za po jedan nacionalni film izravno u izbornom popisu.

Za dovršetak popisa nadležan je Odbor za odabir koji se sastoji od EFA članova, Uprave i stručnjaka: Pierre-Henri Deleau (Francuska), Marit Kapla (Švedska), Stefan Kitanov (Bugarska), Paz Lázaro (Španjolska), Derek Malcolm (Velika Britanija) i Elma Tataragić (Bosna i Hercegovina).

Dakle, za sada je preloženo 47 filmova, nažalost, među njima nema ni jednog iz Hrvatske, premda nekoliko hrvatskih filmova bilježi velike uspjehe na europskim i svjetskim festivalima. Jedan dio njih publika je već imala priliku vidjeti na našim festivalima, od Pule do Motovuna i Zagreba, a neki su i u redovnom kinoprogramu do kraja godine (čak tri u listopadu u kinu Valli u Puli: "Alpe", "Faust" i "Sestra".

To su: "Naša djeca", redatelja Joachima Lafossea; "Nepošten svijet" Filipposa Tsitosa; "Vrata" Istvana Szaboa - film smo gledali na ovogodišnjoj Puli; "Alpe" Jorgasa Lanthimosa; "Ljubav" Michaela Hanekea; također s 58. Pule; "Anđelov udio" Kena Loacha; "Avalon" Axela Petersena; "Barbara" Christiana Petzolda i "Jednom davno u Anatoliji" Nurija Bilgea Ceylana.

Roman Polanski je sve aktivniji što pokazuje i izbor "Pokolja"; potom "Cesar mora umrijeti" Paola & Vittorija Tavianija; "Cigan" Martina Šulíka; "Samo vjetar" Bencea Fliegaufa; "Rust i kosti" Jacquesa Audiarda; "Cleanupova krv" Daniela Vicarija; "Djeca Sarajeva" Aide Begić; "Izvan Hillsa" Cristiana Mungiua; "Sestra" Ursule Meier; "Faust" Aleksandra Sokurova; "Grupo 7" Alberta Rodrigueza i "Burza" Erana Kolirina.

Tu su i "Policajac" Nadava Lapida; "Hasta la vista", Geoffreyja Enthovena; "Darkness" Agnieszke Holland; "Nedodirljiv", Oliviera Nakachea & Erica Toledanoa; "Shun Li i pjesnik" Andree Segrea (s Radom Šerbedžijom u glavnoj ulozi, također bio na 58. Puli); "Iron Sky" Tima Vuorensola; "Lov" Thomasa Vinterberga; "Kauboj" Boudewijna Koolea; "Tenisice" Ivana Vladimirova & Valerije Yordanov Bugars.

Nadalje, u igri su i "Afera Royal" Nikolaja Arcela; "Borbene djevojke" Davida Wnendta; "Parada" Srđana Dragojevića (iako je ovdje najavljen samo kao srpski film), kao i "Smrt čovjek na Balkanu" Miroslava Momčilovića; "Paradise: Ljubav" Ulricha Seidla; "Cvjetni pupovi" Zdeněka Jiráskýja; "Roza" Wojciecha Smarzowskog; "Sramota" Stevea McQueena; "Sinovi Norveške" Jensa Liena; "San i tišina" Jaimea Rosalesa; "Tabu" Miguela Gomesa i "Tinker" Tomasa Alfredsona.

"U magli" Sergeja Loznitsa; "Glas spavača" Benita Zambranoa; "Goli Luka" Akua Louhimiesa; "Žena koja roni suze" Teone Strugar Mitevske i "Jednom davno živjela je jednostavna ženica" Andreyja Smirnova, također su među predloženima.

Počasnu europsku nagradu za postignuća u svjetskoj kinematografiji za 2012. primit će britanska glumica Helen Mirren, koja je izjavila da joj je to velika čast i da joj je "raznolikost europskog filma dala trajnu ljubav i poštovanje za umjetnost." (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter