Europska društvena krema na rallyju oldtimera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rekordan broj sudionika Histria classica, 9. medunarodnog rallya starodobnih vozila, startao je u subotu ujutro u Buzetu i krenuo na desetosatni pohod središnjom Istrom i njenim priobaljem, do cilja u Rovinju. Šezdesetak dvoclanih posada iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Njemacke u oldtimerima prevalit ce dvjestotinjak kilometara.

Nadomak svog jubilarnog desetog izdanja, koje ce se poklopiti s ulaskom Hrvatske u EU, Histria classic uspio je ugostiti i europsku društvenu elitu koja posjecuje sva najprestižnija odltimer natjecanja u svijetu.

Andreas von Bismarck, praunuk prvog njemackog kancelara, na start u Buzet došao je u pratnji supruge u jaguaru XK roadsteru iz 1956. godine. Debitant rallyja povjerio nam je da je u Istru dolazi vec jedanaest godina i da ima kucu u Vižinadi.

Von Bismarck doveo je Leopolda Prinza von Bayerna, poznatog njemackog rally vozaca i jednog od najvecih dionicara tvrtke BMW koji je u Buzet stigao u jaguaru XK 140 roadsteru iz 1963. godine.

- Drugi sam put u Istri, a prvi puta je obilazim u oldtimeru. Histria classic izvrsna je prilika za promociju istarskog turizma, rekao je Andreas von Bismarck.

Dugogodišnji prijatelji dobro su se informirali o mjestu u kojem je start utrke, znali su da je Buzet grad tartufa, a na pitanje vole li ovu skupocjenu gljivu, oba su odgovorila potvrdno.

Start je bio odgoden za sat vremena pa su ljubitelji oldtimera imali priliku detaljno razgledati raritetne primjerke vozila i raspitati se o njihovim tehnickim karakteristikama. Posebnu pažnju na startu ispred hotela Fontana plijenio je bugatti brescia iz 1924. godine, buduci da takvi modeli dosieu vrijednost i do milijun eura. Skupocjeno vozilo u Buzet je stiglo na prikolici, dan uoci natjecanja i "prenocilo" je na otvorenom ispred hotela.

- U Hrvatskoj smo, što bi se tu dogodilo. Nije me bilo strah pustiti ga vani, rekao nam je njegov vlasnik Edoardo Roncadin iz Pordenonea.

Medunarodno natjecanje oldtimer vozila u preciznosti, HAK Auto klub Istra "Oldtimer" organizirao je u suradnji s klubom Ruote del Passato iz Pordenonea, uz pomoc gradova i turistickih zajednica, Buzet, Novigrad, Pula i Rovinj te sponzora.


Podijeli: Facebook Twiter